Avelsnyheter
25 juli 2020 17:49

Ärftlig defekt hårt slag för Idyllens stuteri

Ärftlig defektCornelia Larsson och hennes familj har fött upp New Forest-ponnys i mer än 30 år. Men upptäckten av en genmutation hos mer än hälften av stuteriets hästar är tufft. "Vi har förlorat tre värdefulla avelsston då vi inte längre kan avla på dem." säger Cornelia Larsson.

Ärftlig defekt hårt slag för Idyllens stuteri
Cornelia och Nelly Larsson med helsystrarna Idyllens Quriosa RNF 2634 och Idyllens Prisma RNF 2623, e Sörbys Lotus u Idyllens Kamé e Jolly Roger. Bilden är tagen i samband med ett reportage i Ridsport 2018. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Det är Norra Skåne som berättar om bakslaget för Idyllens Stuteri.

Det handlar om PSSM1, en genmutation som bland annat kan ge korsförlamning. Av de 22 svar på provtagning som stuteriet hittills fått har 12 visat sig vara positiva för PSSM1. Då genen är ärftlig får en häst som har den inte längre användas i aveln enligt svensk djurskyddslag.

– Vi har förlorat tre värdefulla avelsston då vi inte längre kan avla på dem. Och när vi betäcker våra ston gör vi ju det med tanke på att deras avkommor ska bli vårt presumtiva avelsmaterial, så här tog det liksom lite tvärstopp. Känslomässigt har det här drabbat oss jättehårt, säger Cornelia Larsson, som driver stuteri Idyllen, till Norra Skåne.

Trots det som hänt hon och resten av familjen inga planer på att sluta med sin uppfödning.

– Visst har det fått en att fundera på hur många föl vi ska ha, men vi brinner för avel, hela familjen, säger Cornelia Larsson till Norra Skåne.

Fakta

PSSM1

  • Fullständigt namn Polysaccharide Storage Myopathy.
  • Kan orsaka mer eller mindre allvarliga symptom hos hästar som har anlaget, till exempel korsförlamning, hälta, stelhet och muskelstörningar.
  • Ett överaktivt enzym hos hämtar upp socker så snabbt ur blodflödet att glykogenet inte hinner förgrenas på ett normalt sätt, utan det defekta glykogenet ansamlas i muskelcellerna.
  • En del hästar med anlag för PSSM1 får inga symptom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden