Sverige
5 november 2018 15:09

Andelar i djursjukhus säljs för 10 000 – trots många oklarheter

DjursjukvårdNu har försäljningen av medlemsrätter till ett djursjukhus i Strängnäs börjat. De kostar 10 000 kronor styck – men mycket är oklart och personerna som är initiativtagare har ingen erfarenhet av att driva djursjukvård.

Andelar i djursjukhus säljs för 10 000 – trots många oklarheter
Initiativtagarna till det medlemsägda djursjukhuset planerar att ha ambulerande vård för hästar till en början. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfbild: Istock

Det är många som tycker att djursjukvården i Sverige kostar för mycket, detta har bland annat Ridsport rapporterat om.

Det är bland annat detta som har fått Alexander Engdahl i Kungsör och en kompis till honom att ta initiativ till ett medlemsägt djursjukhus – Robin Hoods djursjukhus. Nu går det att köpa andelar för 10 000 kronor styck, och detta ska sedan garantera andelsägaren djursjukvård till betydligt lägre pris än hos de stora djursjukvårdskedjorna.
– Vi räknar med att kunna hålla mycket lägre priser då vi inte har några aktieägare att dela ut vinster till. Detta blir ett djursjukhus för medlemmarnas nytta, säger Alexander Engdahl.

Men det finns många frågetecken kring projektet som varken har lokaler eller personal än.
– Vi måste ju se om det finns något intresse för detta först, säger Alexander Engdahl.

Det har redan börjat annonseras efter personal och enligt Robin Hoods djursjukhus webbplats ska företaget bli den bästa arbetsgivaren och på så sätt locka till sig den bästa personalen.
– Vi har redan ett 70-tal intresserade som vill arbeta hos oss, säger Alexander Engdahl.

Inget bygglov
På webbplatsen står det att byggnation är planerad på en fastighet utanför Strängnäs, men denna fastighet är till salu och det är inte sökt något bygglov eller förhandsbesked för ett djursjukhus än.
– Fastigheten ligger ute till försäljning om vi inte skulle få ihop tillräckligt med pengar men vi har förköpsrätt. Skulle det bli så att vi inte kan köpa det får vi betala tillbaka de pengar vi har fått in, säger Alexander Engdahl som arbetar för att hitta något sätt att visa garanti för att pengarna betalas tillbaka.

– Och vi har pratat med kommunen om förhandsprövning och de är positiva, säger Alexander Engdahl som har uppskattat att det kostar ungefär 20 miljoner kronor att bygga ett sådant djursjukhus de vill ha med smådjursvård på plats och ambulerande hästsjukvård.

Varken han eller hans kamrat har någon erfarenhet av att driva djursjukvård.
– Men vi har ett stort engagemang för djur och jag har hundar själv.

Förtidspensionär
Alexander Engdahl är numera förtidspensionär efter att närmast i sitt yrkesliv ha drivit en bar i Spanien och dessförinnan bland annat drivit ett företag med grävmaskinstjänster och fastighetsuthyrning. Den andra initiativtagaren är delvis förtidspensionär och arbetar en del som telefonförsäljare.
Klarar ni som förtidspensionärer av att ta det här projektet i land?
– Ja, det är ju inte vi som ska sköta verksamheten.
Men det ska byggas och rekryteras folk och samlas in pengar…
– Jo, men det kan vi lägga ut på andra att göra.

Företaget Robin Hoods Djursjukhus Non Profit Sverige AB har funnits en tid, men då med ett moderbolag som ägare. Det var när detta moderbolag begärdes i konkurs som Alexander Engdahl köpte företaget nyligen. Just nu står det på registrerat som en VVS-firma på vissa platser men detta ska enligt Alexander Engdahl åtgärdas inom kort.

Vaccinmotståndare
Alexander Engdahl har regelbundet uttryckt motstånd mot vaccin och misstro mot myndigheter på sociala medier. Han menar själv att inget av detta är något hinder för att stå bakom en så reglerad verksamhet som djursjukvård.
– Även om jag misstror myndigheter, till exempel är jag övertygad om att det svenska valet i september var riggat, så innebär det inte att jag inte följer myndigheters beslut, säger han.
– När det gäller vaccin har jag dåliga erfarenheter av det, men andra får göra som de vill.

Robin Hood djursjukhus planerar att bygga sitt första djursjukhus utanför Strängnäs och sedan vidga verksamheten till andra delar av Sverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden