Världen
1 maj 2021 19:09

Mardrömmen inte över för det virusdrabbade stuteriet

Ser inget slutDanska Stuteri Svalegård drabbades hårt av EHV-1 med tre dödsfall. Efter några oroliga veckor trodde man att mardrömmen var över, men nu har en häst plötsligt fått feber igen.

Mardrömmen inte över för det virusdrabbade stuteriet
Det danska stuteriet är isolerat. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Istock/JackieNix

Stuteri Svalegård i danska Snedsted gick i slutet av mars ut i sociala medier och berättade att man hade EHV-1 på anläggningen. Kort därefter meddelade man att det både fanns EHV-1 och EHV-5 bland stuteriets hästar. Smittan hade då kostat ett sto med föl samt två hästar i träning livet. ”Ta hand om era hästar,” skrev företrädare för stuteriet på Facebook.

Efter ett par tuffa veckor tycktes allt gå åt rätt håll och stuteriägarna var på väg att andas ut. Men i förra veckan drabbades återigen en häst av feber.
– En 4-årig valack insjuknade i förra veckan med feber och nu har vi fått börja om igen med karantän och oro, säger Ane Krabbe till danska Ridehesten.

När stallet drabbades av herpesviruset från början hann man inte behandla de tre hästarna som dog i tid, men så fort fler hästar visade symptom behandlade man direkt. Dessa hästar blev inte heller lika sjuka.
– Vi vet inte om det var av en tillfällighet, men vi kan konstatera att de som behandlades direkt kom undan med feber och slapp de förlamningssymptom som de andra hästarna fick.

Stuteri Svalegård drivs av familjen Krabbe och är inriktat på att föda upp dressyrhästar med prefixet Svalegårds. Svalegårds De Luxe (DWB val f 2008 e De Noir/ Pari-Ace Dane) är en av stuteriets uppfödningar som tävlar internationellt på högsta nivå, detta tillsammans med USA-baserade dansken Lars Petersen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden