Hästen i mitt hjärtaNär Maria Gretzer ska välja ut tre favoriter bland de hästar hon tävlat, sätter hon en ”utomjording” på första plats.
Maria Gretzer: ”Han är en utomjording”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Singular LS La Silla (hingst f-06 e Chapultepec La Silla-Stakkato, uppf Club Hipico La Silla, äg Wivi-Anne och Maria Gretzer)
Den häst som jag egentligen har fängslats allra mest av är Singular. Tyvärr började jag själv trappa ner på mitt eget tävlande när jag köpte honom, men jag känner verkligen att han är min ”once in a lifetime-häst”. Redan som 4-åring hade han allt som man vill ha i en häst. Han är ridbar, smart och försiktig.
– När jag red honom brukade jag säga att han är ingen häst, han är en utomjording, för han är så speciell.
– Jag fick honom på utbildning från stuteri La Silla och insåg direkt att jag verkligen ville köpa loss honom, så jag tog chansen. Jag tävlade honom själv upp till 1,40-hoppning innan Marcus Ehning tog över tyglarna. De tävlade en hel del och kvalade bland annat till världscupfinalen tillsammans. När sedan Linnea Ericsson Carey tog över så var det extra kul att se hur enkelt hon red honom och även Marcus tyckte att de passade väldigt bra tillsammans. Det är så otroligt viktigt, speciellt med de känsliga hästarna, att kemin verkligen stämmer.
I dag är han 18 år och vi håller i gång honom här hemma. Ellen Löfgren, som jobbar hos mig, både rider och hoppar honom ibland och han är finare än någonsin. Singular kan skrämma de som inte känner honom när han slickar öronen bakåt i stallet ibland. Men de som känner honom älskar hans karaktär och vet att han är världens snällaste hingst, som är väldigt lättsam att ha och göra med.
Det stora genombrottet
Marcoville (sto f-81 e Irco Marco u Ballymena Park e Menelek xx.)
Marcoville har betytt så mycket. Det var hon som gjorde att jag kunde ta mig så långt som jag gjorde. OS i Barcelona -92 blev vårt stora genombrott. Laget tog en åttondeplats och vi kom sexa individuellt, vilket blev väldigt uppmärksammat.
Hon var svårriden, stark och het men otroligt snäll och arbetsvillig. Med heta hästar blir det inte bättre om du tar bort skänkeln, utan du måste kunna hålla om. Vi fick mycket hjälp med hoppningen från Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson. Nyckeln för att komma till ridning är att få bättre balans och kraft från hästens bakdel. Efter några månaders träning för Kyra Kyrklund, som hjälpte oss med markarbetet, kunde jag faktiskt hålla om och komma till ridning i balans – det var fantastiskt.
Bekväm av sig
Feliciano (hingst f-86 e Irco Marco u Felicia e Utrillo, uppf Per Ullman)
Feliciano var både smart, snäll och klok, men lite mer bekväm av sig jämfört med de andra hästarna. Han och Marcoville var varandras motsatser; Feliciano fick jag elda på för att hålla honom motiverad. Inför mästerskap åkte vi och galopptränade på Jägersro eller var ute och klättrade. I dressyren lärde han sig piaff för att få styrka och komma in under sig. Inför tävling var han lika vältränad som en fälttävlanshäst. Det var viktigt att vi varierade arbetet så att han inte skulle bli trött, men han var otroligt snäll och skulle aldrig sätta sig på tvären oavsett vad.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 12/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på