Fälttävlan
2 februari 2017 13:20

Maria Gretzer slutar som landslagstränare

Maria Gretzer har valt att inte fortsätta som landslagstränare i hoppning för fälttävlansryttarna. ”Det är ett bra läge att ta ett kliv åt sidan” säger Gretzer.

Maria Gretzer slutar som landslagstränare
Maria Gretzer slutar som landslagstränare. Roland Thunholm

Efter drygt en handfull år som hopptränare för fälttävlanslandslaget slutar Maria Gretzer.
 – Det är ett bra läge att ta ett kliv åt sidan. Det får inte bli slentrian och nu är det tid för nya grepp med den nya förbundskaptenen, säger Maria.

Hon fortsätter att träna några av landslagsryttarna ”privat”, bland andra Anna Nilsson och Therese Viklund. Likaså står hon till tjänst om nya förbundskaptenen Fredrik Bergendorff vill.
– Jag och Fredrik har haft många bra samtal, och jag har en väldigt bra känsla inför hans fortsatta arbete med laget. Om Fredrik vill ha min hjälp ställer jag upp och det vet han. Nu i februari ska jag hjälpa till när Fredrik kör första hoppträningen med laget, säger Maria som konstaterar att hon har haft ett både roligt och tacksamt jobb som landslagtränare.

Elisabet Lundholm, Maria Gretzer och Jan Jönson, tidigare förbundskaptener i dressyr, hoppning respektive fälttävlan, blev tillsammans ett tränar-dreamteam under Gunilla Fredrikssons ledning.  
– Bland det bästa har varit det enormt tighta samarbete vi tränare hade. Jag och Janne taktikade, och framförallt i hoppningen och dressyen var samarbetet tätt. Jag och Elisabeth stämde av efter träningar och hördes ofta. Det var givande för oss alla och det gav ju resultat på pappret också, säger Maria och nämner framgångar som lagsilver på EM 2013, lagets fjärdeplats i OS 2012 och Sara Algotsson Ostholts OS-silver.

I en intervju med förbundskapten Fredrik Bergendorff som finns att läsa det aktuella numret av Ridsport berättar han att det ska bli mer fokus på landslagsryttarnas individuella upplägg och hemmaträning. Om någon tar över efter Maria Gretzer återstår att se. Enligt Bergendorff är en möjlighet att han själv tar en del av hoppträningen. Han arbetar just nu på att bland annat gå igenom landslagsryttarnas förutsättningar på hemmaplan och uppläggen kommer att gås igenom inom den närmsta tiden för att kartlägga vad som behövs i träningsväg.

Om Jan Jönsson och Elisabeth Lundholm ska träna laget vet förbundskaptenen inte än, men han ska diskutera saken med dem.
– Jag vet inte än vad som behövs i teamet, så vi får se var det landar. Klart är att vi ska ha så bra kommunikation som möjligt med hemmatränarna, säger Bergendorff.

Fakta

Fakta

I Ridsport nummer 2, som finns i butik en vecka till, finns en längre intervju med förbundskapten Fredrik Bergendorff om planerna och upplägget mot OS 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden