26 oktober 2016 19:41

Marina Mattsson tog täten

De 5-åriga hästarnas kval bjöd på femton hästar i Elmias hall B under Jönköpings nya stora hästshow. I halvtid hade Emilie Nyreröd och hennes mäktige Final Countdown passerat 80-procentsgränsen och var i ledning. Det höll inte, Marina Mattsson passerade med Fireball Macohl och blev kvalsegrare.

Marina Mattsson tog täten
Marina Mattsson och Fireball Macohl som numera ägs av Håkan Bushke. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Samma domarkonstellation med finska Maria Colliander, Lena Mårtensson och Magnus Ringmark dömde i de 5-åriga hästarnas kval. Nu var Magnus Ringmark placerad längs långsidan och Maria och Lena delade C-domarbordet.

Emma Jönsson med två 5-åringar till start inledde klassen på Gerrarava men det var Karin Öljemark som tog ledningen med Tiger G (SWB f -11 e Tuchinski) på 77 procent.

Karin Öljemark på Tiger G

Minna Telde och Deodoro 1279 kom till start genom ett wildcard från tävlingsledningen. Efter en ritt där den energiske hingsten visade upp sig och höll kontakten med framridningen tog det snabbt slut. Domarna konstaterade blod i munnen, mycket lite men reglen är entydig och ekipaget blev uteslutet.

Minna Telde och Deodoro 1279

Isabella Tovek visade upp sin blivande häst i de högre klasserna i Dietrich, registrerad i Hannoveranerförbundet och efter Dannebrog-Londonderry. De slutade på 79 procent vilket skulle innebära femte och sista finalplats när kvalet var slut.

Isabella Tovek på Dietrich, född i Tyskland.

Emilie Nyreröds Final Countdown var stilig som 4-åring och som 5-åring har han blivit riktig maffig, en Fürstenball-avkomma med bakbenen på plats. De fick 81,4 procent, temporär ledning och en tredjeplats i kvalet totalt.

Final Countdown med Emilie Nyreröd

Unghäst-VM-deltagaren Zappa SV riden av Maj-Christine Ehnberg har utvecklats otroligt mycket sedan augusti. De fick inte riktigt betalt för årets bästa uppvisning utan stannade på 78 procent.

Malin Rinné tog däremot den store Zinzano till final, bra mycket mer lik morfar Amiral än fadern Connaisseur. De fick 80,8 procent och blev fyra i kvalet.

Zinzano med Malin Rinné

Unghäst-VM-deltagaren ”Kexet” eller Simmebros Bisquit, uppfödd av Ulrika Bynander, har utvecklats sedan Breeders Trophy för några veckor sedan. Ett mjukare ”kex” och en fin uppvisning gav henne och Yvonne Österholm 81,8 procent. 

Simmebros Bisquit och Yvonne Österholm

Näst sista startande var Marina Mattsson på Fireball Macohl, född i Danmark och efter Fürstenball-Rosentanz. En vacker häst men som idag såg tung ut, Marina jobbade mer än vad som brukar synas. Domarna gillade vad de såg, speciellt skritten som fick över 9 poäng, totalt 86,6 procent och kvalvinst.

Fireball Macohl och Marina Mattsson

– Han var otroligt välriden, mycket balanserad och med en riktigt bra skritt, förklarade domaren Magnus Ringmark efter avslutat kval.

I morgon torsdag rider de fem bästa final.
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden