Hästägartips
26 november 2020 09:33
Ridsportplus

Mash eller betfor?

För eller emot?Betfor innehåller ingen stärkelse och innehåller mer fibrer än vad mash gör.
– Betfor är bättre än mash eftersom det är mer fördelaktigt för hästens hälsa, säger Katrin Lindroth på SLU.

Mash eller betfor?
Både mash och betfor är populära i hästens hink och kan vara bra alternativ för att få i hästen vätska under torra och kalla perioder. Foto: arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När det gäller utrustningstrender inom ridsportvärden är vi hästägare snabba på att hänga på, något som även verkar gälla foder. Från det att många gett sina hästar betfor, en produkt som innehåller torkad betfiber och melass, är det nu ofta säckar med mash som hämtas hem till hästarna för att hamna i foderhinkarna.

  Katrin Lindroth vid SLU har koll på skillnaden mellan fodertyperna.
  – Den stora skillnaden är att mash baseras på en rad ingredienser som stärkelserika spannmål, proteinfodermedel och olika torkade frukter. Det skiljer väldigt mycket mellan olika märken. Betfor innehåller endast torkad betfiber och melass, säger Katrin Lindroth.

  Vill undvika stärkelse

  Bild_katrin
  Katrin Lindroth doktorerar på institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU. Hennes avhandling handlar om hästens utfodring och skötsel kopplat till mag-tarmproblem hos häst.

  Hon har kikat på innehållet i en rad mashfoder och alla märken som hon tittat på innehåller mycket stärkelse, jämfört med betfor som inte innehåller någon stärkelse alls.
  – Och just stärkelse vill vi undvika. Dessutom innehåller mash generellt sett mindre fibrer än betfor. Betfiber är bättre än mash eftersom det är mer fördelaktigt för hästens hälsa, säger Katrin Lindroth.

  Att stärkelse bör undvikas beror på att hästen inte har så stor kapacitet att bryta ner stärkelse.
  – För mycket stärkelse i foderstaten gör att den onedbrutna stärkelsen fortsätter till grovtarmen i stället för att brytas ner i tunntarmen. Hos hästar är det i grovtarmen som jäsningen av fibrer från grovfoder och gräs ska ske, men om stärkelsen når dit så fermenteras stärkelsen där i stället.

  Det innebär att stärkelsefermenterande bakterier ökar medan bakterier som bryter ner fibrer minskar. Det skapar en obalans, förklarar Katrin Lindroth.
  – I stället för att det bildas flyktiga fettsyror som är energikällor för hästen, så bildas mjölksyra vilket gör att pH-värdet sjunker. Obalansen kan i värsta fall leda till diarré och kolik, något vi så klart vill undvika.

  Borde vi då skippa mashen och gå tillbaka till betfiber?
  – Ja, i alla fall sett till de mashsorter som har hög andel stärkelse, svarar Katrin Lindroth.

  Behöver vi över huvud taget ge betfor eller mash?
  – Jag kan tycka att betfor är bra för att få i hästen vätska om man till exempel är på tävling och har svårt att få hästen att dricka. Vad hästen utfodras med ska baseras på hästens eget behov och det går ofta att uppfylla med enbart grovfoder. Det gäller att se vad hästen behöver och sedan hitta produkter som kompletterar grovfodret om det behövs, för att till exempel korrigera energi- och proteininnehåll och mineraler

  Katrin Lindroth ser en hel del foderanalyser i sitt arbete på SLU.
  – Generellt sett är det väldigt bra näringsmässig kvalitet på grovfodret, som borde räcka gott och väl till hästar som har en låg arbetsintensitet. Om foderstaten ska kompletteras är det bättre att hitta grovfoderbaserade alternativ än stärkelserikt foder.

  Tummenupp
  Ja

  Grovfoderbaserade foderstater anpassade efter hästens behov.

   

   

  Tummenned
  Nej

  Foderstater med mycket stärkelse och socker, och foderstater som inte är anpassade efter hästens behov.

   

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden