Sport
26 november 2016 17:05

Mathilda Bohlin vann prinsens eget pris

Tusentals ekipage försökte, åtta nådde ända fram till Friends. Bäst var kvalvinnaren Mathilda Bohlin som vann Prins Carl Philips Pris 2016 och kröntes till vinnare av prinsen själv inför fullsatta läktare.

Mathilda Bohlin vann prinsens eget pris
Prins Carl Philip delade ut priset till vinnare Mathilda Bohlin.

Ett toppat startfält med åtta av landets absolut bästa ponny-hoppryttare gjorde upp om det prestigefulla Prins-priset på Sweden International Horse Show.
Som fjärde ekipage ut drämde kvalvinnarna Mathilda Bohlin och Dilba (sto, f 2008, e Dirco Hästak 1005- Fantomen II RW, uppf Annika & Tomas Bodin, äg Mathilda Bohlin, Alexander Bohlin) till med en precis lika felfri ritt idag och en seger-omhoppningsrunda som ingen kunde rå på.

Det här året var det faktiskt Prins Carl Philip själv som delade ut priset och han rullade strax efter vinnarrundan in på kungligt vis och kunde under stort jubel kröna Mathilda till segrare av Prins Carl Philips Pris 2016.
– Han sa grattis och tyckte att rundan såg bra ut, säger Mathilda om pratstuden hon och prinsen hade mitt i arenan.
Själv är startfältets yngsta ryttare, 13 år gammal, en målmedveten ung ryttare som har OS som framtida mål och Beezie Madden som förebild. Genom att komma till Friends kunde hon checka av årets stora mål.
– Målet var att gå till final här och att tävla NM – och så blev det, säger den lyckliga vinnaren som tillhör Helsingborgs FRK precis som kompisen Janelle Larsson som vann senast.
Efter prisutdelningen var det förstås dags för ärevarv i strålkastarljuset. Visst fick prinsen mycket applåder, men allra mest fick välförtjänt vinnarekipaget som dundrade fram i ärevarvet inför fullsatta läktare.


Segerleende.


Stilryttaren Kajsa Björe med Bright Eyes (val, f 2006, uppf/äg Lotta Björe) som är efter Lotta Björes SWB-hingst Nicklas.

Tvåa blev näst sista ekipage ut, Kajsa Björe och Bright Eyes. Trea blev nyblivna svenska mästarna Philip Svitzer och Snow Flake.

Prins Carl Philips Pris delades nu ut för 29:e gången i ordningen. Tävlingen har kommit att bli en av världens största ponnycuper där alla ekipage i kategori C och D som tävlar medelsvår deltar i kvalen. De främsta gjorde upp om finalbiljetterna genom fyra semifinaler och de åtta bästa gjorde till sist upp om titeln. Så här gick det för de åtta skickliga finalekipagen:


NM-ekipaget Filippa Hellström och Haraella har varit ett ekipage i ungefär fem års tid. Som första ekipage ut inledde de på bästa sätt med felfri grundomgång för att följa upp med en omhoppning med åtta fel.


Saga Passmark och Almeida, som debuterade tillsammans förra året, var också felfria i grundomgången. De satte sedan en fyrafels-omhoppning där utsprånget i tvåkombinationen föll.


Philip Svitzer och 19 år unga Snow Flake är regerande inomhusmästare. Det superrutinerade ekipaget visade åter sin klass och satte dagens första dubbelnolla.


Fredagens tidshoppning där ekipagen tävlade om finalklassens startordning vanns av Mathilda Bohlin och Dilba. I finalen gick det precis lika bra och de kapade Philips ledartid med ett par sekunder, vilket till sist räckte ända till seger. Foto: Roland Thunholm


Olivia Ytterell och Smokie Son var nyss femma på SM. I finalens grundomgång föl två bommar längs långsidan med åtta fel som resultat.


Det sjätte ekipaget ut, Elin Lundin och Gyllinge Eos, blev tidigt finalklara tacke vare två semifinalsegrar. I finalen blev det åtta fel i protokollet.


Kajsa Björe och hemmaupfödningen Bright Eyes var tredje ekipaget som fick maximala 44 poäng i finalbiljetts-jakten. Nu blev det dubbelt felfritt och de red in på andraplatsen.

Michelle Cranning Hillgren och Wischin Chin M är svenska mästare utomhus 2016. Som sista ekipage ut gjorde ett snyggt försök, men fick med sig sista omhoppningshindret.

Resultat

Foto: Mikael Persson/MiP Media

En längre intervju med Mathilda Bohlin hittar du i nästa nummer av Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden