Hoppning
10 februari 16:21
Ridsportplus

Mathilda Hanssons topphäst till satsande childrenryttare

SatsningEtt halvår efter att Douglas Lindelöw lämnade över tyglarna är Casemiro CC och satsande childrenryttaren Elsa Sandven nu uttagna i den norska bruttotruppen. Nästa år byter hon till svensk flagg, samtidigt som hon har hunnit rida in sig på stallets nytillskott, Mathilda Hanssons topphäst Hello HX. Se ett filmklipp med det nya ekipaget här.

Mathilda Hanssons topphäst till satsande childrenryttare
Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter att ha klättrat i klasserna och vunnit SM-silver med Sissela Smith hade Casemiro CC (HOLST val f-11 e Cachas-Contender, uppf Jochen Ramcke) femstjärniga framgångar internationellt med Douglas Lindelöw. I höstas bytte valacken ryttare till den norsk-svenska childrenryttaren Elsa Sandven, som tagit med sig familjen från Norge till Skåne för att göra en elitsatsning. Nyligen var Elsa Sandven på landslagsträning i Norge med Casemiro CC och ekipaget ingår nu i den norska bruttotruppen för children. 

Hon är galet snabb och hoppar helt sinnessjukt för att vara så liten.

Elsa Sandven om Hello HX

Samtidigt har ytterligare en svensk topphäst flyttat in på Munka Tågarps Gård, tidigare bas för Carl-Walter Fox, som numera ägs av familjen Sandven. Hästen är ingen mindre än Hello HX (KWPN sto f-12 e Affelay-N-Aldato, uppf Stal Hendrix, äg Brita Sandven), som tillsammans med Mathilda Hansson vunnit JSM-guld och varit framgångsrik med flera GP-segrar och topplaceringar för children internationellt.

– Hello är väldigt annorlunda att rida jämfört med Casemiro. Hon är mycket, mycket mindre, säger Elsa Sandven.
– Hon är galet snabb och hoppar helt sinnessjukt för att vara så liten. Hon är otroligt rolig att rida, jag har verkligen kul när jag sitter på henne.

Img_9668
Elsa Sandven och Hello HX trivs ihop. Foto: Privat

Här är ett filmklipp från en träning med Hello HX.

Ekipaget har redan gjort sin första start tillsammans, med en dubbelnolla i 1,15.

Mamma Brita Sandven är även hon förtjust i tillskottet.
– Elsa älskar redan hennes snabbhet, lyhördhet, känslighet och härliga humör, och att hon är så väl riden av Mathilda.

Till topphästarna i stallet hör även Gow Gow (KWPN val f-11 e Carambole-Toulon, uppf Gerrit Veeneman, äg Brita Sandven), som familjen ägt sedan sommaren 2022 men som tävlats av Elsas tidigare tränare i Norge, Simon Yde. Tillsammans med Yde har valacken gått Global Champions Tour, bland annat i Stockholm förra året. 

EM är målet

Elsa Sandven fyller 14 år i maj och förhoppningen är att hennes sista childrenår ska bjuda på mästerskap. Med dubbelt medborgarskap tävlar hon för Norge i år, innan hon byter till de svenska färgerna nästa år. 
– Vi tänker att Hello HX blir ett bra komplement till Casemiro och Gow Gow. Med de här hästarna i stallet hoppas Elsa kunna samla på sig en massa erfarenhet både nationellt och internationellt. Målet är att ta sig till EM för Norge i år, berättar Brita Sandven.

Jag känner mig väldigt trygg på honom i större klasser, gör jag fel så hjälper han mig alltid.

Elsa Sandven om Casemiro CC

Landslagsträningen i Norge var lärorik med landslagsledaren Tom Vidar på plats och träning för OS-ryttaren Tony André Hansen.
– Det var mycket fokus på markarbete och gymnastikträning, men vi tog det lugnt och de var väldigt snälla. Jag fick många tips om hur jag ska göra på banan, och hur jag och Casemiro kan bli ett starkare team, berättar Elsa Sandven.

”Mio” är alltså den tilltänkta EM-hästen, som tillsammans med de andra två snart får åka med Elsa Sandven och kickstarta utomhussäsongen på Sunshine Tour.
– Casemiro är väldigt bra för att få upp mitt självförtroende. Jag känner mig väldigt trygg på honom i större klasser, gör jag fel så hjälper han mig alltid. Han är en riktig läromästare, säger Elsa Sandven.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden