Avelsnyheter
10 februari 06:25

Matteus 683 är ny herre på Lojstas täppa

SommarjobbÅrets hingst i den viltgående flocken russ på Lojsta hed är Matteus 683 som vid sidan av avelskarriären matchas mot en karriär i sportkörning.

Matteus 683 är ny herre på Lojstas täppa
Matteus och Sandra Wickström på hingstvisning i Nossebro 2018. Foto: Pernilla Hägg

Matteus 683 (f 2011, e Metod 590, u Dådra 4123, uppf Barbro och Dan Andersson, Millomgården, Falköping, äg Maria Stangeryd) har prisats med höga poäng för sin exteriör, vunnit dressyrchampionatet som unghäst och står nu inför en ny karriär inom sportkörning.

Men innan dess ska han tjänstgöra i sommar som årets utvalde hingst i russflocken på Lojsta hed på Gotland.

Matteus godkändes 2014 på Grevagården med 42 poäng (9,8,8,9,8). Matteus har hittills 28 egna avkommor, varav två godkända hingstar – Zejd 766 och Åsmund 763 – samt sju diplomston.

Ok Matteus 683 Foto Ia Stangeryd
Matteus 683, årets hingst på Lojsta hed 2022. Foto:Maria Stangeryd

Parhäst till vardags

Sedan 2021 ägs han av meriterade mästerskapskusken Maria ”Ia” Stangeryd, Boxholm, som kört in och nu matchar honom mot en ny karriär inom sportkörning tillsammans med parhästen Joel JSA. Siktet är inställt på de högre klasserna i parkörning.

– Det var absolut inga problem att köra in Matteus. Han är snäll, klok och okomplicerad, säger Maria Stangeryd i ett pressmeddelande.

Hingstsläppet på Lojsta hed äger rum 29 maj.

Här kan du läsa mer om flocken 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden