Nyheter
16 november 2020 14:57

Max åtta personer kan tillåtas nu: ”Saknar motstycke i modern tid”

UPPDATERAD 18:50Statsministern meddelade under måndagen att gränsen för allmänna sammankomster föreslås sänkas till maximalt åtta personer från och med den 24 november. Att det får konsekvenser för ridsporten råder det ingen tvekan om. I nuläget sägs dock elitidrotten kunna fortsätta.

Max åtta personer kan tillåtas nu: ”Saknar motstycke i modern tid”
Med dagens besked lär årets tävlingssäsong vara över. Foto: Susanne Högdahl

Den nya gränsen för allmänna sammankomster ska enligt förslaget sänkas till maximalt åtta personer. Detta ska också anses vara normerande för övriga sammanhang där människor vistas och samlas. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på måndagens presskonferens.
– Åtgärden saknar motstycke i modern tid, sa han.

Utöver de tävlingar och träningar som på senare tid har ställts in i snabb takt på grund av skärpta smittskyddsråd tillkommer nu en rad andra sammanhang som har med idrottsutövning att göra. Exakt vad det innebär för ridsporten i stort går än så länge bara att sia om, men att det får konsekvenser råder det ingen tvekan om. Ridsport söker ansvariga inom olika ridsportinstanser för att ta reda på mer.

Den nya gränsen är tänkt att gälla i fyra veckor från och med den 24 november. Är smittspridningen fortfarande på väg åt fel håll efter det, kan förbudet mot större folksamlingar än åtta personer förlängas över jul och nyår.
– Vi måste få ner smittspridningen för att stötta sjukvården och rädda liv, sa inrikesministern Mikael Damberg.

Gällande idrotten väntas också vägledning från Folkhälsomyndigheten.

Läget är inte helt klart, berättar Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson i en intervju med TT.
– Vi kommer få det här på remiss och ska styra med balansen vi ska hitta mellan träning, tävling och hur man ska bedöma. Det är också en fråga om hur polismyndigheten bedömer det här med offentlig sammankomst. Vi har några dagar på oss och hoppas kunna skapa tydlighet i det.

Remissvaret ska vara inne på torsdag klockan 15, varefter det definitiva beslutet om det sänkta maxtaket fattas av regeringen.

Enligt flera medier uppges elitidrotten kunna fortsätta trots det sänkta maxtaket vid allmänna sammankomster.
– Den yrkesverksamma elitidrotten får fortsätta. Men det gäller att smittskyddskrav följs, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind till Expressen.

Frågan är dock vad som händer med ungdomsidrotten.
– Om man bannlyser rörelsen för barn under 15 år vore det djupt olyckligt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Dagens Nyheter.

Information om covid-19 – länk till Folkhälsomyndigheten.

Texten uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden