Fälttävlan
11 september 2015 17:09

Sverige fyra inför terrängen

Niklas Lindbäck och Cendrillon levererade ett travprogram i världsklass och slutade på 38,1 straff i dressyren på fälttävlans-EM i Blair Castle. Sara Algotsson Ostholt och Reality gjorde en klart godkänd uppvisning. Sverige ligger fyra efter dressyren.

Sverige fyra inför terrängen
Niklas Arvidsson och Cendrillon glänste i sitt travprogram och låg i ledning ett tag. Richard de Klerk Photography

Sverige låg fyra efter torsdagens dressyr då halva startfältet gjorde sin dressyr. En placering som dock inte säger så mycket. I dag gör andra halvan upp och placeringarna inför lördagens terräng. För Sverige satte Johan Lundin personligt rekord och Anna Nilsson och Luron gjorde alla svenskar lyckliga med ett program som hade pondus, utstrålning, kraft och precision. 

Sara Algotsson Ostholt och Reality visade ett avspänt program där stoets hela register och ridbarhet kom fram. En del av skrittpartiet var lite försiktigt och första bytet satt inte riktigt där det skulle.
– Vad det berodde på? Jag vet inte. Hästar är inga maskiner ibland blir det så där. Hon brukar byta klockrent, säger Sara Algotsson Ostolt som fick 41,6 straff.
– Jag är lite missnöjd med poängen, fortsätter hon.
– Men jag är nöjd, hon kändes fantastisk. 

Anna Nilsson och Luron är fortfarande bästa svenska ekipage med sina 39,7 straff. 

Regerande världsmästaren Sandra Auffarth och hennes Opgun Louvo, Tyskland, levde upp till förväntningarna och levererade ett prickfritt test som gav 31,7 straff. Annars är det britterna som dominerar med sex ekipage blad de tio bästa. Räkna med att det kommer hetta till framåt eftermiddagen när de allra bästa i de olika lagen rider. 

När sistaryttarna i varje lag har börjat göra sitt står det klart att Tyskland kopplar guldgreppet. Italiens sista ryttare gjorde ett program med attityd även om det blev lite jämfota hopp i något galoppombyte. Italien ligger på 140,99 straff när alla lagryttare har gjort sitt och kommer inte att kunna gå förbi Sverige. 

Storbritanniens lagryttare William Fox-Pitt har inte valt sin bästa dressyrhäst. Med Bay My Hero gjorde han så gott han kunde, men hingstens begränsade gångarter räckte inte så långt, även om det var en prydlig uppvisning. Det blev 43 straff. Hingsten har dock de kvaliteter som kommer att krävas i terrängen med sin lätthet och kvickhet. 

Tysklands sistaryttare, dressyrspecialisten Ingrid Klimke, red en fulladdad Horseware Hale Bob. Hästen höll sig dock på mattan hela tiden och levererade ett jämnt program utan missar, han fick till och med en klapp på halsen några gånger. Det blev 36,5 straff och ytterligare en av de främsta placeringarna i klassen för Tyskland. 

Niklas Lindbäck och Cendrillon hade ett travprogram som höll absolut världsklass med massor av schwung och spänst. Domarna gillade vad de såg och niorna trillade in. Ett tag var han i klar ledninge med över 80 procent. I skritten spände stoet till lite grann och galoppdelen höll inte samma kvalitet som travdelen. 
– Det var lite synd, men jag är jättenöjd, säger Niklas Lindbäck som slutade på 38,1 straff och ligger tia totalt. 
Han strålade som en sol efter sin uppvisning.
– Jag hade bra flyt och hon är i fantastisk form.

Sverige ligger fyra efter dressyren, med 30 straff ner till femman Italien. Tyskland leder, Storbritannien är tvåa och Frankrike trea. De första tre lagen ryms inom 18 straff.
– Jag är oerhört nöjd så här långt. Alla har jobbat på max. Jag gillar också att det är ett gap ner till Italien, säger förbundskapten Staffan Lidbeck. 

Resultat, individuellt

Resultat, lag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden