Distansritt
5 december 2018 09:22

Avstängning: Medlem i distansens ”välfärdskommitté” avgår

ByteI oktober inrättades en tillfällig kommitté med välrenommerade distansprofiler som ska se över hur distanshästarnas välfärd ska kunna garanteras. Nu har en av medlemmarna i kommittén bytts ut efter att hon själv tävlat två distanslopp med för kort vila emellan.

Avstängning: Medlem i distansens ”välfärdskommitté” avgår
Bilden är från VM i Tryon och har inget samband med de lopp som Margaret Sleeper deltog i. Foto: Roland Thunholm

Den nya och tillfälliga kommitténs uppdrag är att snabbt identifiera problemen och göra en fördjupad granskning av reglerna för att hitta det sätt som effektivast kan föra distanssporten tillbaka till sitt ursprung. Det ska vara distansritt och inte distansrace, och där horsemanship och hästens välfärd låg i första rummet, samtidigt som sportens konkurrenskraft ska bibehållas, meddelade FEI i oktober när kommitténs arbete startade.

För kort vila

Nu står det klart att en av distansprofilerna, Dr Margaret Sleeper, som ingick i kommittén ersätts av tidigare VM-vinnaren Valerie Kanavy. Sleeper avsade sig sitt uppdrag då hon insåg att hon kunde ha brutit mot regler om vila mellan tävlingar. Det har nu fastställt att hon bröt mot reglerna, meddelar FEI, och Margaret Sleeper stängs av i två månader från tävling.

Sleeper, som har tävlat sedan 2005 och är veterinär, tävlade sin häst i två nationella tävlingar med för kort tid emellan, berättar FEI i ett pressmeddelande. Den 22 september uteslöts hon efter 137,6 av 160 kilometer på grund av hälta hos hästen.  Hon startade sin häst igen den 27 oktober. Det 160-kilometersloppet vann Sleeper, men likväl hade hon brutit mot mom 815.3.1 and 815.3.3 i distansreglerna.

Kontaktade FEI

”När jag insåg att jag kunde ha brutit mot FEI viloperiodsregler kontaktade jag direkt FEI och mina kollegor i den tillfälliga kommittén och förklarade situationen. När det var bekräftat, visste jag att det rätta var att avgå. Jag gjorde ett misstag och jag ångrar det bittert, men den tillfällig kommitténs arbete kommer att forma min disciplins framtid och det är för viktigt för att mitt misstag ska få avleda från det målet”, säger Margaret Sleeper i pressmeddelandet från FEI.

FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez beklagar det inträffade: ”Vi är ledsna att förlora Meg Sleeper och vi uppskattar hennes ärlighet och öppenhet i att omedelbart upplysa oss om denna fråga, även innan det bekräftades av hennes förbund. Men, det var tydligt att hennes position i kommittén var ohållbar under dessa omständigheter”, säger generalsekreterare Sabrina Ibáñez.

Fei General Assembly 2018 Rules Session
FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez (mitten) beklagar det inträffade. Foto: FEI/Liz Gregg

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-