Hoppning, Ponny
31 oktober 2020 21:24
Ridsportplus

Meia Löfberg älskar att rida ungponny: ”Måste se till hästen”

UngponnyekipageFörra året var Meia Löfberg i hetluften som bronsmedaljör på SM med en ponny som hon själv ridit upp från ungponny. I år var det tillbaka till scratch igen med en ny ungponny i 5-åringarnas final på Grevagården. Skogsritter, en cool ryttare och en trygg tränare är nyckeln till framgång, berättar mamma Amie Löfberg.

Meia Löfberg älskar att rida ungponny: ”Måste se till hästen”
Meia Löfberg och Heatherview Rockey har precis börjat sin resa tillsammans. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För ett år sedan vann Meia Löfberg SM-brons med 8-åriga B-ponnyn Knockmeal Spot On, som hon red SvRF ungponny med när den var fem år. I helgen påbörjades vad som kan bli nästa SM-resa – denna gången med C-ponnyn Heatherview Rockey (CPBS val f-15 e Caherlistrane Bay-Corrib Prince, uppf Mr Eric Sheridan, äg Amie Löfberg och Meia Löfberg) i 5-åringarnas ungponnyfinal vid SM för ponny och children på Grevagården.

”Kurt” kommer från samma ställe på Irland som Knockmeal Spot On. Det började som en slump men har med åren utvecklats till ett samarbete mellan Meias mamma Amie Löfberg och irländska Una Mulcahy, som står bakom prefixet Knockmeal. Heatherview Rockey har stamtavla, vilket ”Spottan” inte hade, därav har han kvar sitt ursprungliga namn.

Kurt kom till familjen Löfbergs gård utanför Köpingsvik på Öland förra sommaren, då var han i princip bara insutten. Där någonstans började den försiktiga matchningen mot helgens ungponnyfinal.
– Vi har tagit det väldigt lugnt med honom, det har varit mycket rida i skogen och någon start i lätt C, det är allt, berättar Amie Löfberg.

Nyckeln till framgång

Både Spottan och Kurt är köpta på film, och Spottan skickade Una Mulcahy till Öland innan hon hade fått betalt.
– Una är helt fantastisk. När hästarna kommer därifrån är de nyskodda, de är vaccinerade, de är jättefina i hullet och tänderna är kollade. Alla hästar vi har fått av henne har varit så fina, säger Amie Löfberg.

Det har blivit några ponnyer från Knockmeal sedan starten, mestadels sådana som Amie Löfberg har hjälpt till med att förmedla till svenska ponnyryttare.
– Jag hjälper till med att hitta nya familjer i Sverige, och alla ponnyer som har fått nya hem här går fantastiskt bra. Det handlar ju mycket om matchning – det gäller att hitta rätta unge och det är jag lite duktig på.

I gengäld får Amie också en bra deal när hon söker nya projekt åt Meia – som Heatherview Rockey som Meia bara älskar och aldrig vill sälja. Med begränsade ekonomiska medel har det blivit nyckeln till att jobba sig uppåt i klasserna med ett lovande råmaterial.
– Han är väldigt enkel och okomplicerad och tanken är att han ska gå medelsvår som 7-åring, säger Amie.

Img_7655
”Vi köper inte en ponny för att den ska gå SM – det är bara en extra bonus”, säger Amie Löfberg. Foto: Susanne Högdahl
Img_7672
”Det är fantastiskt att Meia och jag får dela det här tillsammans”, säger Amie Löfberg. Foto: Susanne Högdahl

Rider ut i skogen

Meia är 13 år i år och började alltså rida ungponny tidigt. Redan som tioåring red hon Spottan, som inte är en helt okomplicerad ponny med en del bestämda åsikter. Men att Meia både vill och kan rida ungponny väl är tydligt.
– Meia är så lugn och inverkar så bra. Hon ger hästarna goda förutsättningar. Samtidigt är hon kvicktänkt och blir aldrig stressad, säger Amie.

Att förbereda en 5-åring för miljön inne på Grevagården har dock inte varit helt lätt i coronatider.
– Det har ju inte funnits något att åka till, så det var bara att åka hit och göra det, säger Amie och tillägger att alla 5-åringarna var rätt ”spooky” i första omgången.

Förutsättningarna att träna hemma på gården är enkla. Det finns ingen paddock och inget ridhus, däremot har de fått tillåtelse att ställa en hinderpark på kommunens grusade fotbollsplan.
– Vi gör ändå aldrig någon grej av det när vi rider unghästar, vi rider mest ut dem i skogen och vi hoppar inte mycket alls, berättar Amie.

Inför ungponnyfinalen har de varit hos tränaren Mats Torstensson, någon som har haft stor betydelse för den lyckade matchningen, menar Amie.
– Mats är grym på att förbereda. Han vet hur banbyggarna bygger och hur man ska tänka. Det tycker jag är så skönt, att vi verkligen kan förlita oss på honom.

Att ha tålamodet att rida ungponnyer medan många andra ponnyryttare rider mot klockan och plockar rosetter är inga problem.
– Meia blir lika glad över att gå felfritt i en lätt B med den här, säger Amie och klappar om Kurt.

Img_7689
Meia Löfberg älskar sin ”Kurt”. Foto: Susanne Högdahl
Img_7693
Meia Löfberg har fått sina smällar genom åren. Blott sex år gammal blev hon sparkad i huvudet av en häst, vilket resulterade i en lång hjärnvila. Foto: Susanne Högdahl
Meia
Härlig inställning på både ponny och ryttare i ungponnyfinalen. Foto: Pernilla Hägg

Måste se till hästen

Några så kallade ”problemponnyer” har mor och dotter också tagit sig an vid sidan av ungponnyerna som kommer från Irland. Allt för att få timmar i sadeln.
– Det var en som inte gick att sitta upp på och en som skulle bli avelssto, men den går medelsvår nu. När Meia sitter upp är hon så lugn och cool, det blir aldrig stökigt även om hästarna kan vara lite stökiga. Sedan skulle jag aldrig sätta upp henne på en häst som är dum, det är stor skillnad, säger Amie.

– De här hästarna är bara känsliga på olika sätt, och du måste se till hästen. Kan du inte se till hästen så är det svårt att lösa problemet.

Hur är Kurt att rida?
– Jättehärlig, säger Meia.

Det blev slutligen en fjärdeplats för Meia Löfberg och Heatherview Rockey med 24,6 poäng av domarna i finalen, efter ett nedslag i första omgången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden