Dressyr
10 december 2015 12:15

Mer om Alizee Froment, Sultan och Mistral

SIHSI årets sista nummer av Ridsport kan du läsa mer om den fascinerande franska dressyrryttaren Alizee Froment som trollband Friends Arena. Allt i hennes hästvärld har inte varit rosenrött men Alizee har kämpat. Här är resan med Sultan du Coussoul.

Mer om Alizee Froment, Sultan och Mistral
Sultan du Coussoul och Alizee Froment tränade i den stora arenan. Kim C Lundin kim@witnet.se

Publiken i Friends Arena fick inte stifta bekantskap med Alizee Froments framtida partner och Mistral de Coussouls stand-in vid behov. En vit vacker fransk lusitano, idag harmonisk men så har det inte alltid varit. Här är resan med Sultan de Coussoul.

Sultan kom till Alizee efter att han som 3-åring avvisats på hingstpremieringen för Lusitanos i Frankrike på grund av sin exteriör och sin bakbensaktion, något som är svårt att förstå idag.
– Uppfödaren Catherine Vaisse ställde av honom, gömde honom på ett fält för att han inte var en prydnad för stuteriet och där gick han tills han var fem, berättar Alizee.
– Jag ville ha honom för att han var en avkomma till Mistral men han hade varken skritt, trav eller galopp då, konstaterar hon.
Men vad hade han då för företräden?
– Han hade mitt hjärta, säger Alizee självklart.

Det skulle visa sig bli en svår resa, Sultan blev otroligt hingstig, levde rövare i sin box och skadade sig gång på gång.
– Den enda gång han var lugn och tillfreds var i vårt arbete, i ridningen, det fungerade bra, förklarar Alizee.
Hon kämpade för att behålla Sultan som hingst, hon älskar hingstars speciella uttryck och karaktär.
– Men det blev för tufft, varje kväll undrade jag hur jag skulle hitta honom i boxen dagen efter, jag var rädd att han skulle ha ihjäl sig själv eller någon annan om han kom lös. Vi kunde inte transportera honom och Mistral ihop, det blev helt enkelt omöjligt så jag tog det tunga beslutet att kastrera honom som 8-åring, förklarar hon.

Det fick inte riktigt den effekt hon hade tänkt, åtminstone inte från början.
– Efter ingreppet var Sultan deprimerad i nästan ett halvår, helt avstängd och blockerad, om än lugn, berättar Alizee.
– Han var verkligen hingst till sin personlighet. Det var tungt på många sätt.
I dag är hon trots allt glad för beslutet.
– Han mår mycket bättre nu, jag kan ta med honom överallt, vi har inga problem, han äter bättre, tidigare var han alltid för uppvarvad för att ha tid med det, förklarar hon.

– Nu kan Sultam gå ute på fält nära de andra hästarna på gården, det var omöjligt tidigare. Han kunde stå och svettas i sin box för han ville attackera alla andra hästar, det var inte sunt för honom.

Alizee åkte till Andalusien med Sultan till Antonio, en ”vild” man känd för sin förmåga att tala ”Equus” hästspråk, som hon kallar det. Där fick hon hjälp med att väcka Sultan ur hans depression, att locka och leka med honom, hitta hästen innanför skalet. Det fungerade över förväntan. Sedan dess har han ett speciellt mönster för sina arbetspass som Alizee använder.
– Jag jobbar honom alltid först av alla på morgonen, rider eller tömkör, sedan går han i hage några timmar för att andas och sedan leker vi lite från marken med frihetsdressyr medan musklerna fortfarande är varma.
– Om hans humör är det rätta lägger jag på repet och avslutar med fem minuter på ryggen. I princip har Sultan varit i kontinuerligt arbete sedan september 2014, men inte längre.

Trots den korta tiden är Sultan framme för debut i Grand Prix snart.
– Galoppombyten i varje steg är den sista pusselbiten som ska falla på plats, Sultan gör uppemot elva idag, det ska befästas lite till, berättar hon.
Piaff och passage kommer mycket naturligt för skimmeln, under värmningen i Stockholm visade Alizee hans kvalitéer, riden på vanligt tränsbett.
– Sultan är mycket svårare än sin far men det kommer från mamman, hon fick inte fler än tre föl som alla var mycket svåra. Sultan lever i sin egen värld, han accepterar mig, Mistral och jag är ett, men Sultan måste alltid få tro att det är hans idé vad vi än ska göra. Det är en stor utmaning för mig, det går inte att kommendera, bara resonera och föreslå med honom.
– Jag har lärt mig otroligt mycket på honom, han tvingar mig att bli bättre på att tala ”Equus”, den dag vi debuterar i Grand Prix kommer jag att vara mycket stolt, förutspår Alizee.

Är du nyfiken på den varmblodslika lusitanon som Mistral och Sultan representerar så kika in på deras hemmastuteri hos uppfödaren Christine Vaisse. Haras är franska för stuteri, Haras du Coussoul

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden