Krönika
12 juni 2020 14:48

”Mer okej att låta 
hästar bryta benen”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Ulrika Jacobs tycker till om unghästtesterna. Att gångartstalangerna ska behöva hoppa tycker Ulrika påverkar gångartsbedömningen, och en bättre förutsättning för dem vore att bedöma ridprovet.

”Mer okej att låta 
hästar bryta benen”
Ridsports gästkrönikör Ulrika Jacobs. Foto: Lottapictures

Unghästtesten är i gång, men corona ger begränsningar. Max antal personer per häst och ingen publik – men lösningar uppkommer i kristider så Equisport har filmat många bedömningar för att fler ska få se – JÄTTEBRA initiativ!

Med nya lösningar uppträder ett och annat nytt problem och piskföringen är återigen på tapeten. Vi vet alla att när helhetsbilden förminskas förstoras problemen. Naturligtvis ska vi inte slå på våra hästar men det har jag inte sett en enda gång. Däremot vinande piskor, vilket troligen låter värre eftersom det verkar vara det enda som hörs bra i tv-sändning.

Apropå obehag för hästarna kommer jag in på detta med löshoppning för hästar som aldrig i hela sitt liv mer kommer att tvingas se en bom i hållare. Vår avel går mer och mer mot specialisering, få är de uppfödare som avlar mot dubbeltalanger. Jag har i tio år drivit frågan om att låta ägarna välja om de vill ha sin häst bedömd i löshoppning, både på unghästtest och hingstselektion.

Däremot vinande piskor, vilket troligen låter värre eftersom det verkar vara det enda som hörs bra i tv-sändning.

Avelsledningen på SWB:s motiv: ”Det är ytterst väsentligt för avelsvärdering och indexen.”–  Hur? undrar jag. ”Det är viktigt att hästarna får en allsidig träning.” Vilket av motiven är dummast? Statistik för oss eller vi för statistiken?

Att värdera en gångartshästs hoppegenskaper är ovidkommande och det finns personer av hög dignitet i landet som hävdar att travbetyg har omvänd korrelation till hoppegenskaper. Det kallas statistik. Fyra gånger löshoppning är inte allsidig träning!

Vilket av motiven är dummast? Statistik för oss eller vi för statistiken?

Om vi sätter Sveriges framtid i mästerskapssammanhang på svenskfödda hästar som primärt mål, är det betydligt viktigare att de hästar vi bedömer får en optimal bedömning som gångartshäst. För att den bedömningen ska bli möjlig ska hästen få visa ostörd galopp. Den ska få visa trav och skritt utan påtvingad trötthet eller spänning från hoppning.

Vill vi ge ännu bättre förutsättning för att välja ut de rätta hästarna, bedömer vi även ridprovet. Som jag tidigare föreslagit vore det lämpligt att de hästar som har en fallenhet för att bära ryttare och god balans ska premieras för detta.

Motivet vi fått till varför vi inte längre ska sätta siffror på ridprov, är att då rider folk ihjäl sina hästar. Konstigt att det är mer okej att låta hästar bryta benen i löshoppning än att låta ryttare rida ihjäl dem.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden