Fälttävlan
17 augusti 2017 15:31

Mer rekord: Louise drämde till med fullträff på EM

(Uppdaterad 16.45) EM:s första dressyrdag både inleddes och avslutades med svenska personliga rekord. Louise Svensson Jähde drämde till med en riktig fullträff och Sverige ligger fyra i dressyrens halvtid.

Mer rekord: Louise drämde till med fullträff på EM
Louise och Utah Sun glänste.

FREDAG: FÖLJ DRESSYREN HÄR

 

16.45 Dressyren är klar för i dag och drygt halva startfältet, 39 ryttare, har ridit. Tyska Bettina Hoy med massiva 83,50 procent och lilla 24,6 straff leder. Bästa svensk är Louise Svensson Jähde på femte plats. Niklas Lindbäck ligger på plats 14 och Anna Freskgård på plats 29. Det svenska laget är fyra.

I morgon fortsätter dressyren:
10.29 Malin Josefsson med Allan V
12.08 Ludwig Svennerstål med Paramount Importance
15.53 Sara Algotsson Ostholt med Reality 39

15.55 Samtliga lagryttare i dag har ridit klart, alltså två för varje nation utom Norge som bara har tre ryttare till start.

Sverige behåller sin fjärdeplats bland de 13 lagen i dressyrens halvtid, bara 0,6 straff efter trean England. Frankrike ligger tvåa och favoriten Tyskland leder.


Bra start för de blågula. Foto: Leszek Wójcik

15.20 Sverige högst rankade ryttare, Louise Svensson Jähde, intog dressyrbanan på EM full glans med sin Wieloch’s Utah Sun och flera trippla åttor trillade in redan från start från domartrion.  Bland höjdpunkterna fanns den samlade och ökade traven, och en nia blev det för serpentinen i galopp. Den samlade summan gav Louise en femteplats i nuläget.

Louise var nominerad med dubbla hästar och visade nu sin storform: 74,70 procent gav 38,3 straff – hennes första under 40 straff i trestjärnig klass.

Det betyder att svenskarna slog till med två personliga rekord, både Niklas Lindbäck med Focus Filiocus och Louise på Utah Sun.

– Det är klart att jag är jättenöjd, säger Louise till förbundet och fortsätter:
– Jag vill bara njuta av det här nu och sedan ladda om inför terrängen. Det är verkligen en jättefin bana men den ställer många tekniska frågor efter varandra och tiden kommer att bli tuff.

Nöjd kapten
Förbundskapten Fredrik Bergendorff kan inte vara annat än nöjd. På väg ut för att gå terrängen igen gläds han åt sina ryttare.

– Det började så bra det kunde – de har gått in och ridit bättre än de någonsin har gjort förut. Även Anna gjorde många bra saker, så det har varit en väldigt positiv dag.
– Att det går så här bra i början betyder mycket för laget och det kommer säkert att hjälpa dem som går ut i morgon. Atmosfären i laget är riktigt bra och det här var en härlig start, säger Fredrik till Ridsport.

 
15.15 När alla lag utom Vitryssland, Norge och Polen har haft två ryttare var på banan ligger Sverige fyra, bara 0,6 straff efter trean England.  Tyskland leder före Frankrike.

När 28 ryttare har ridit leder en ny tysk, Bettina Hoy med Seigneur Medicott. Niklas ligger på plats 13 och Anna på plats 22.

Start- och resultatlistor

12.47 Ännu ett SWB-ekipage intog banan just före lunchpausen. Mästerskapsdebutanten Anna Freskgård som tävlar indviduellt med Box Quite (sto, f 2006, e Quite Easy-Little Boy, uppf/äg Therese Örup) toppade med några 7,5:or och landade på 65,13 procent samt 52,3 straff. Det betyder 13:e plats med 20 ekipage klara. 

Anna kunde pusta ut efter att ha inlett EM-debuten och kramades om av det svenska teamet, bland annat Niklas som ridit strax innan.

– Det är klart att man alltid vill mer och bättre, men jag är nöjd just nu, säger Anna till SvRF.
– Hon har mycket nerv, men i dag kändes det ridbart och hon lyssnade jättebra. Det är ju en bra värdemätare att hon klarar den här miljön så bra, säger hon vidare om Qutie.

Leder gör fortfarande  Tysklands Julia Krajewski med Samourai du Thot på 36,3 straff.


Anna och Box Qutie har inlett sitt första EM. Foto: Roland Thunholm

11.20 Niklas Lindbäck och Focus Filiocus (SWB, val, f 2007, e Feliciano-Be My Chief xx, uppf/äg Tun Albertson) stod för Sverigepremiären på EM i Strzegom. Snyggt stabilt på banan med poäng som sträckte sig mellan några sexor och flera åttor, bland annat för galoppen, resulterade i det här ekipagets personbästa: 70,19 procent och 44,7 straff.

En stort leende Niklas klappade rejält om sin partner i sista halten. Niklas och Focus Filicous, den sistnämnda med fina blänkande Tre kronor på bakdelen, hejades ivrigt på av svenskteamet på kiss and cry-pallen när de till synes ytterst nöjda skrittade ut.

– Jag är väldigt nöjd med min häst – han gjorde ett väldigt bra program med god marginal till sitt tidigare personbästa. Det här är rätt ställe att göra sitt personliga rekord på, säger Niklas i den mixade zonen strax efter sin ritt och fortsatte att berömma Focus Filiocus.
– Han var totalt med mig.

Arkivbild: Roland Thunholm

När tio ryttare hade ridit låg Niklas, som ingår i det svenska laget, på femte plats. Leder för tillfället gör Tysklands Julia Krajewski med Samourai du Thot på 36,3 straff.

09.00 I dag inleds EM i fälttävlan med dressyr för halva startfältet. Niklas Lindbäck är första svensk ut och i morgon avrundas den blågula insatsen med Sara Algotsson Ostholt.

På betalkanalen FEI-TV kan du följa klassen live. Ridsport uppdaterar löpande efter svenskarnas ritter.

Svenska starttider torsdag
11.11 Niklas Lindbäck med Focus Filiocus
12.36 Anna Freskgård med Box Qutie
14.56 Louise Svensson Jähde med Wieloch’s Utah Sun

Svenska starttider fredag
10.29 Malin Josefsson med Allan V
12.08 Ludwig Svennerstål med Paramount Importance
15.53 Sara Algotsson Ostholt med Reality 39

Start- och resultatlistor

Sändningar
Tävlingarna visas live på betalkanalen  FEI-TV.  Banhoppning och terräng visas på SVT:
•Lördagen den 19 augusti
10.30-16.30 SVT1, svtsport.se och SVT Play: Terräng
Kommentator: AnnaMaria Jansson, expert: Gunilla Fredriksson, reporter: Malin Larsson.
•Söndagen den 20 augusti
11.30-12.45 SVT1, svtsport.se och SVT Play: Banhoppning del 1
14.15-15.30 SVT1, svtsport.se och SVT Play: Banhoppning del 2  
Kommentator: AnnaMaria Jansson, expert: Gunilla Fredriksson, reporter: Malin Larsson.

Tidsprogram
•Onsdagen den 16 augusti 15.00: Hästbesiktning
•Torsdagen den 17 augusti 10.00-16.30: Dressyr del 1
•Fredagen den 18 augusti 10.00-16.30: Dressyr del 2
•Lördagen den 19 augusti 11.00-16.30: Terräng
•Söndagen 20 augusti 11.00-12.45: Hoppning del 1
14.15-15.30: Hoppning del 2 för de 25 bästa
15.35 Prisutdelning

FREDAG: FÖLJ DRESSYREN HÄR

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden