Hoppning
12 november 2017 16:52

Mikaela Gustaphson hoppade hem YRSM-guld

Inne-SM Idel felfritt räckte till SM-guld. 19-åriga Mikaela Gustaphson från Strömsholm är svensk mästare för ungdomsryttare 2017 efter en fin omhoppning. "Han har hoppat jättefint hela helgen", sa hon om sin häst Cum Laude.

Mikaela Gustaphson hoppade hem YRSM-guld
Mikaela Gustaphson är nybliven svensk mästare i hoppning för unga ryttare. Foto: Fredrik Jonsving

22 ungdomsryttare fick rida final i årets inne-SM som avslutade SM-veckorna i Billdal. Första halvan av startfältet hade stora problem med Fredrik Malms 1,45-bana. Första felfria ritten fixade Filip Ågren och Cardina. Filip hade dock fyra fel med sig från första kvalet och slutade på fjärde plats.

Ytterligare tre ryttare klarade av bedriften att rida felfritt – och de gjorde det genom väl avvägda ritter på välhoppande hästar. Dessa tre tog också hand om medaljerna.

Kajsa Andreen och Athena (sto f 2005 e Calido-Zeus, äg Ann-Kristin Skogström) hade med sig ett tidsfel från första kvalet. Därför blev det en bronsmedalj för ekipaget från Småland.

Kampen om guld och silver stod mellan Lina Johnsson Anderberg, som fick gå ut först i omhoppningen. Ett nedslag ut ur kombinationen gjorde att sist startande Mikaela Gustaphson hade lite trumf på hand.

Både felfri och snabbast
Mikaela vågade dock inte chansa på att ”bara” vara felfri, utan var både felfri och snabbast – och därmed en värdig vinnare i årets ungdoms-SM med sin Cum Laude (val f 2005 e Cayetano L-Pilot).
– Nej, jag vågade inte rida långsamt, tänk om jag hade rivit, sa Mikaela som red hem sitt första SM-guld.

Lina Johansson Anderberg gjorde sitt sista år som ungdomsryttare och var strålande glad över sin silvermedalj, även om det förstås sved lite med ett nedslag i omhoppningen.
– Lite surt kanske, men det här är en bra avslutning på ungdomsåren. Och dessutom lite revansch från i somras när vi var bra med från början men inte kom över vattengraven i finalen, berättade Lina.

Utvecklats tillsammans
Hästen Double C (sto f 2006 e Cardento-Cortez, uppf Åsa och Arne Holmestrand) ägs av mamma Susanne Johansson och har varit i familjens ägo sedan hon var två månader gammal, så Double C och Lina har verkligen utvecklats tillsammans.
– Nu ska vi ta steget upp som seniorer, vi har inte startat 1,50 än, men vi är absolut redo för det, konstaterade Lina.

Förbundskapten Svante Johansson var nöjd med mångas insatser och tycker att det ser bra ut inför framtiden med flera ryttare som tillhör ungdomarna även nästa år.
– De bästa gör det väldigt bra, men jag hade nog trott på några fler nollor, sa Svante efter att finalen var klar.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden