Sverige
22 januari 2020 09:45

Miljoner till forskning om säkerheten för hästskötare

ArbetsmiljöNu ska en professor i arbetsvetenskap utveckla metoder för ett bättre och mer systematisk arbetsmiljöarbete i häststallar. Detta är möjligt tack vare flera miljoner från ett försäkringsbolag.

Miljoner till forskning om säkerheten för hästskötare
Forskningen innebär bland annat att olika situationer i stallarbetet ska filmas. Bilden är tagen i att annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är känt att arbete som hästskötare på ridskola eller i travstall är riskfyllt. Detta visar bland annat statistik från Arbetsmiljöverket.

De som arbetar i stallarna säger att man aldrig vet säkert hur en häst reagerar i olika situationer. Professor Ing-Marie Andersson.

Ny forskning ska nu försöka göra stallen säkrare, bland annat genom att filma vardagliga situationer i arbetet. Detta berättar Kommunalarbetaren.

Det är Afa Försäkring som ger nästan 3 miljoner kronor för att Ing-Marie Andersson, professor i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna, ska kunna utveckla metoder för ett bättre systematiskt arbetsmiljöarbete i stallen.

Unga kvinnor drabbade

– Det sker en hel del olyckor i samband med hanteringen av hästar. Unga kvinnor är överrepresenterade i statistiken. De som arbetar i stallarna säger att man aldrig vet säkert hur en häst reagerar i olika situationer, säger Ing-Marie Andersson i ett pressmeddelande.

I studien ska vardagliga arbetssituationer filmas på fyra ridskolor och i fyra travstall. Sedan ska forskarteamet titta på filmerna tillsammans med de anställda för att på så sätt utreda vilka situationer som upplevs som problematiska.

Spridas kunskap

De ska också spridas kunskap om systematiskt arbetsmiljöarbete i projektet som pågår fram till och med januari 2023.

Mellan 2013 och 2019 anmäldes 1 954 arbetsolyckor med sjukfrånvaro inom hästnäringen, detta enligt Arbetsmiljöverket.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden