Sverige
27 maj 2022 10:57

Miljonstöd till ridskola trots brister i djurhållningen

GranskningRedan 2018 drogs tillståndet för att driva ridverksamhet in för en gård i Enköpings kommun på grund av brister i djurhållningen. Efter det har verksamheten inte bara fortsatt, utan också fått bidrag på över en miljon kronor från bland annat Leader Mälardalen.

Miljonstöd till ridskola trots brister i djurhållningen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är SVT Uppsala som har granskat turerna kring gården i Enköpings kommun i två inslag.

Gården fick tillstånd för att bedriva ridverksamhet 2016, men redan 2018 drogs tillståndet in av Länsstyrelsen Uppsala län. Detta efter att det vid en kontroll upptäcktes att det fanns magra får och ett lamm som dött av svält på gården. I SVT:s inslag om detta berättas även att hästarna på gården inte fick tillräckligt med mat och kaniner inte var skötta som de skulle.

I april 2022 beslutade också Miljö- och byggnadsnämnden i kommunen att stoppa gårdens kaféverksamhet då det konstaterades att lokalen var smutsig och utan rinnande vatten för handtvätt. Enligt beslutet var bristerna så allvarliga att det kunde finnas risk för att människors hälsa påverkades.

Olika samarbeten

Trots det indragna tillståndet, som är överklagat av den som driver verksamhet på gården, har verksamheten fortsatt. Det har handlat om samarbeten med lokala skolor, daglig verksamhet och samarbete med studieförbund. Gården har också fått bidrag från det allmänna, alltså skattepengar och hyllats för sitt arbete med ungdomar. SVT berättar i ett annat inslag att gården fick 1,3 miljoner i projektstöd ”för att etablera en mötesplats för unga” bara några veckor efter att tillståndet drogs in 2018. Det var Leader Mälardalen och Jordbruksverket som delade ut projektpengarna, som till stor den kom från EU.

I februari 2020 fick ridskolan också 100 000 kronor från ATG, som hyllade dess arbete gällande psykisk ohälsa hos ungdomar.

Slutar i juni

Länsstyrelsen har beslutat att belägga verksamhetsledaren med vite på 40 000 per varje månad som ridskolan fortsätter utan tillstånd. SVT har intervjuat den ansvariga på gården som säger att verksamheten ska avslutas i mitten av juni.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden