Avelsnyheter
10 juli 2014 07:57
Ridsportplus

Millegarne har perspektiv

Om du åker så långt ut i havsbandet du kan utanför Ronneby, kommer du till en uppfödarfamilj som har satt sin prägel på svensk avel och sport. Följ med och träffa deras vita kung, framtidshoppen och få en glimt från sommar på Stall Millegarne.

Millegarne har perspektiv
I Ridsport nummer 13 kan du läsa ett reportage om elithingsten Camaro M 979 som med över 500 avkommor levererat fina hopphästar. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att den hästtokiga delen av familjen Svensson på Millegarne trivs på sin plats på jorden är tydligt. Johnny, Rigmor och Jennifer delar på alla sysslor på den kombinerade hingst-/seminstationen och utbildningsstallet tillsammans med hoppryttaren Therese Svensson. 
– Välkommen till himmelriket, sa Johnny Svensson, och det är lätt att hålla med en vacker försommardag.

På Millegarne fanns det tidigare en vit riddare i Highlight 874, nu borta sedan fyra år. Idag regerar kung Camaro M 979 i stallet, porträtterad i Ridsport nummer 13. Han är högaktuell som pappa till Emma Emanuelssons nyss sålda Titan från första årgången och med flera avkommor i Falsterbos unghästchampionat.


Det började med ridskola för många år sedan, idag är stallarna utbyggda och familjen äger Millegarne Gård efter långt arrende.

På gården finns idag både hopp- och dressyravel och dottern Jennifer Svensson rider godkände Twiligt 1062  i Grand Prix dressyr.  Flera av hennes utbildade hästar sålts till juniorer och till young riders som till exempel Stroller som justnu går YR-EM med Anna Drugge.

Camaro är 18 år ung och mycket fräsch, han tar sina hingstuppgifter på stort allvar. Johnny Svensson har visat hästar i många år och har både rätta klivet och tekniken för att få fram steget.


Att Camaro M är en verklig ögonsten för Johnny  går inte att ta miste på och efter flera år på gården känner de varandra utan och innan. 

Som hingst har Camaro förföljts av diskussionen om varför han inte tävlar och svaret är väl närmast tillfälligheter. Under sina första år drabbades han av lite skador, läkta och borta sen länge. Jens Fredricson har gjort några starter liksom Niklas Arvidsson, med goda resultat men det har varit svårt att passa in det med arbetet på stationen i Blekinge.
 – Vid hingstvisningarna har det suttit upp nya ryttare på honom, hoppat rejäla hinder och han är lika trevlig med alla, menar Rigmor Svensson.
– Hans och avkommornas ridbarhet är otroligt bra och han förärver sig stabilt, vi var så glada över att äntligen ha något riktigt bra, menar hon.
Rigmor syftar på de första åren som hingststation åt Flyinge när de inte fick precis det bästa den statliga hingstdepån hade att erbjuda. Det är historia nu och idag råder familjens granskande öga över vilka hingstar som får verka i avel på Stall Millegarne. Genom åren har det blivit ett antal stjärnor.

En av de unga stjärnorna är Dakar med härstamningen Douglas-Emilion som Millegarne visat för SWB utan att passera nålsögat. Johnny Svennson tror på hingsten och erbjuder honom till stoägare som avelsvärderad men ej godkänd.
Han är påläggskalven på hoppsidan som Johnny Svensson och hoppryttaren Therese Svensson sysslar med.
– Det har blivit så att jag och ”Ninni” sysslar med dressyrhästarna och de tar hopphästarna, konstaterar Rigmor.
– Du ska jobba vidare med de hästarna du tycker om, de känner det och då går allt  bättre, menar hon.


Dakar och Therese på utebanan, i bakgrunden den ena av två havsvikar som omsluter Millegarne gård.

Dakar gillar arbete, om det är hoppning, en skogstur eller markarbete i paddocken som gäller så är han med på noterna. Therese har tävlat den nu 6-årige hingsten och visat honom på bruksprovet inför AVN. Där hade de hjälp av Maria Gretzer som provat hingsten och gett tummen upp.
– Han ger ett helt annat intryck från sadeln än när du står på backen, i ridningen är han lätt och känslig, framåt och hinderklok, förklarade Maria när hon intervjuades inför en artikel som gick i Ridsport i våras.


Rigmor i gamla stallet med 7-årige Sibelius, en egen uppfödning som är sent tagen men nu bra på väg.

På Millegarne har de haft en omfattande uppfödning, ibland med uppemot tio föl per år. Den delen kommer att minskas ner för att familjen ska hinna förädla och ta hand om alla unghästar. De har ofta betäckt med de hingstar de haft på station, en sådan är Rosevelt(HANN f -02 e Rotspon-Lauries Crusador xx) som vann unghäst-VM 2007. Han stod på Millegarne under sina två första säsonger. 


Sibelius är en kombination av två hingstar som stått på Millegarne båda två, fadern Rosevelt och morfar Prestige VDL.

Jennifer rider Sibelius och är på väg upp till lilla rundan, liksom sin kände halvbror Stroller. Han är fortfarande hingst men är aldrig visad av olika skäl. Kanske blir det visning om prestationerna fortsätter att komma, än så länge är det ett antal MsvB-segrar i bagaget.


Liksom sin far har Sibelius en härlig galopp, och ett verkligt fint psyke.

Jennifer rider dressyrhästarna på gården och har börjat träna för Cecilia Kristoffersen på Mosslunda. Det vackra läget på Millegarne är både en välsignelse och en avigsida, det är långt att åka träna.
– Till Kristianstad fungerar trots allt bra även under vår högsäsong med hingstarna och seminstationen, vi kan åka med två hästar, det fungerar bra, menar Rigmor.
– Det är rätt långt till de flesta tävlingar.
Piruettarbete är påbörjat och går riktigt bra.

 
Twiligt dras med ett rykte om svårt humör, i verkligheten är han en riktig nalle, enkel och snäll i all hantering.

 När det är dags för arbete på bocken är Twiligt så enkel att hantera att Johnny kan sköta allt helt själv. Twiligt gnäggar lite när de går runt hörnet på stallet och kliver sedan lugn och fint upp på bocken medan Johnny kan hålla vaginan själv. Efteråt är det vägen över gräsmattan som gäller och då passar Twiligt på att äta lite.
– Det går inte att undgå, han vill ha några tuggor på vägen tillbaka, berättar Rigmor och skrattar.


Det är inte alla gröna 3-åringar som har en så balanserad galopp att de kan ta ett varv på gräsmattan framför Millegarne gård. Therese och Santiago hade inga problem alls.

Santiago är en 3-åring efter Fighting Alpha undan Millegarne-uppfödningen Cuba Libre(e Camaro M-Highlight-Weinbrand). Dagen efter Ridsports besök tog han hoppdiplom med sviten  8 8 7 7,5 9,5 9,5 Godkänd 49,5 Diplom. Johnny är lite bekymrad över storleken men fick lugnande besked från tyska uppfödare, Fighting Alpha-avkommor är ganska sena men höjden kommer. Fuxen är en verkligt fin modern modell och typ.
– Ändå sägs det att gamla hingstar ger lågställda hästar och omodern modell, det är inte alls säkert, menar Johnny Svensson.
Deras unghingst Santiago är definitivt  av rätt modell.


Therese Svensson visade samtliga tre unghästar på 3-årstestet i Tingsryd men Santiago är nog lite extra populär.

För att läsa mer om Stall Millegarnes hingstar se deras hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden