Sverige
16 maj 2019 06:44

Mindre än hälften har sökt krisstöd efter torkan

StödpengarAv de 45 000 lantbrukare som har rätt att söka krisstöd var det mindre än hälften som hade sökt när en vecka återstod av ansökningsperioden. Nu uppmanar Jordbruksverket fler att söka.

Mindre än hälften har sökt krisstöd efter torkan
Fodret blev dyrt efter den torra sommaren men hästföretagare får inte krisstöd. Foto: Roland Thunholm

Hästföretagare tillhör inte de utvalda grupperna som har rätt till krisstöd, men gårdar som odlar spannmål, oljeväxter, frövall och andra grödor har möjlighet att få del av det krisstöd som delas ut efter förra årets torka.

Av de 45 000 som beräknas ha rätt till stöd hade endast 18 000 ansökt när en vecka återstod av ansökningstiden. Sista ansökningsdag är den 20 maj.

– Det är många där ute som ännu inte har sökt. Vi hoppas verkligen att så många som möjligt tar chansen att söka nu de sista dagarna så att stödet kommer till sin rätt, säger Niclas Purfürst, sektionschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Årets krisstöd riktar sig till både djurproduktionen och växtodlingen. De produktionsgrenar som kan ta del av stödet är:
– Arealbaserad produktion av spannmål, frövall, oljeväxter, proteingrödor, stärkelsepotatis och sockerbetor
– Nötkreatursproduktion
– Får- och getproduktion
– Grisproduktion
– Fjäderfäproduktion

I vårändringsbudgeten för 2019 beslutade regeringen att öka krisstödet med 350 miljoner kronor. Det innebär att årets krisstöd uppgår till 1,08 miljarder kronor.
Läs mer om hur du söker krisstöd på Jordbruksverkets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden