Hästägartips
6 november 2022 10:13
Ridsportplus

Mindre näring i uppblött hö

FoderAtt blöta höet är ett sätt att minska damm i luften som kan störa känsliga hästar. Men blötläggning gör också att näringsämnena minskar, vilket bör tas med i foderstatsberäkningen.

Mindre näring i uppblött hö
När du blöter hö minskar dammet, men samtdigt även kolhydrater och mineraler Foto: Frank Sorge/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många hästar mår bra av blött hö, till exempel hästar med astma, metabolt syndrom och kronisk fång. Forskning har visat att hästar med luftvägsproblem mår bättre av att äta blött hö. Men att blöta höet ändrar näringsvärdena, vilket kan göra foderstaten felaktig och ge mindre näring och viktiga ämnen än vad hästägaren tror.

Studier har visat att blötläggning av hö spolar bort vattenlösliga kolhydrater. Även en rad viktiga mineraler läcker när höet blötläggs, som fosfor, kalium, magnesium, mangan, zink, koppar och järn. Olika forskare har fått fram olika resultat när det gäller hur mycket kolhydrater och råprotein som försvinner.

Energiinnehållet minskar

I en studie blötlade forskarna hö i mellan 15 minuter och tolv timmar, och lät därefter höet torka i 20 minuter. Förutom att kolhydrater och mineraler försvann visade det sig också att energiinnehållet minskade med mellan fem och 15 procent. Protein och aminosyror minskade med mellan 17 och 35 procent.

Redan efter 15 minuter hade näring sköljts bort, och mer näring försvann inte om höet låg i blöt längre än så. Den som blöter höet behöver lägga till kalorier om inte viktnedgång är vad som önskas. Men det väger inte upp den minskade andelen aminosyror, vilket gör att ett tillskott kan behövas.

Färre kalorier kan vara bra

För hästar med metabolt syndrom eller hästar som ska ha färre kalorier är det bra att blötlägga höet. En studie visade att blötläggning i 60 minuter i kallt vatten tog bort mellan 30 och 40 procent av de vattenlösliga kolhydraterna.

Studien visade också att ju större mängd vatten höet låg i, desto mer kolhydrater var det som försvann.

Enligt forskarna försvann inte protein i så hög grad vid blötläggning, och även kalk verkade stanna kvar. Däremot försvann kalium; hela 55 procent hade sköljts ut efter 60 minuter.

Vinner inte på längre blötläggning

Hur länge ska då höet blötas? Två studier visade att det fanns lite att vinna på att blötlägga mer än 30 minuter. Efter den tiden hade höet blivit mindre dammigt medan näringsvärdet behölls till stor del. Dessa forskare menar alltså att 30 minuter är den ideala tiden. En annan nyligen gjord studie rekommenderar 15 minuters blötläggning.

Fakta

Praktiska tips

 • Använd hönät
  Det lättaste sättet att blöta hö är att lägga det i ett hönät och sänka ner nätet i en stor tunna eller hink som är fylld med kallt vatten. För att förlora så få småblad som möjligt är det bra att använda ett nät med små maskor.
 • Häll på gödselstacken
  Häll ut vattnet på gödselstacken eller i avloppet. Att hälla det på marken kan locka flugor på sommaren.
 • 15–60 minuter
  Rekommenderad blötningstid varierar. En vanlig rekommendation är 15 till 60 minuter.
 • Dela upp fodringen
  Tänk på att blött hö snabbt blir dåligt vid varmt väder, så dela gärna upp fodringstillfällena.Även kallt väder kan ställa till det så att höet fryser.
 • Fodra direkt
  Mögel kan snabbt börja växa i uppblött hö, så fodra genast.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden