Sverige
20 juni 2019 08:57

Ministern kallar till möte om elitgymnasier

NIU diskuterasUnga ryttare och andra idrottare ska kunna elitsatsa och samtidigt få en bra gymnasieutbildning. Det har riksdagen ställt sig bakom. Nu har utbildningsministern kallat till ett möte om saken.

Ministern kallar till möte om elitgymnasier
Kravet på avgiftsfri skola gör det svårt för elitsatsande unga ryttare att kombinera skola och träning. Arkivbild. Foto: Anna Nyberg

Ungdomar som vill elitsatsa inom ridsporten motarbetas av skollagens krav på att skolan ska vara avgiftsfri. För Berga naturbruksgymnasium innebar kraven på avgiftsfri skola att de lade ner sin elitinriktade nationella idrottsutbildning NIU. Bergas egna skolhästar räckte inte till så NIU byggde på att eleverna hade med sig egna hästar, något som också är i princip nödvändigt för elitsatsande ryttare.  Men Skolinspektionen slog ned på regeln, då det krockade med kravet på avgiftsfri skola.

Både Riksidrottsförbundet, Skolverket och ett antal politiker har påtalat den logiska kullerbyttan, och nu hanteras frågan på högsta nivå, rapporterar TT.
Riksdagen har krävt att regeringen ska ta itu med frågan.

− Regeringen måste tillsätta en utredning om villkoren för idrottsgymnasierna. Det handlar om elitsatsande ungdomar som annars inte skulle gå i gymnasiet alls, eller hänvisas till olika distanslösningar, säger Maria Stockhaus (M), ledamot i utbildningsutskottet, till TT, vilket TT-Ela har återgett.

Nu har utbildningsminister Anna Ekström kallat till ett möte den 26 juni med Riksidrottsförbundet, skolmyndigheterna och några skolhuvudmän.
− Jag har bjudit in till ett möte för att prata igenom hur vi kan gå vidare för att säkra kvalitet och likvärdighet på idrottsutbildningarna. Det är vad jag vill börja med. Jag har inga besked om att tillsätta en utredning nu, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Fakta

Elitgymnasium – NIU

NIU – nationell idrottsutbildning
NIU startade 2011 som en följd av den nya gymnasiereformen Gy11 och innebär att elitsatsande ungdomar kan gå ett gymnasieprogram och få extra träning inom ramen för utbildningen. Inom ridsporten gäller träning för någon som minst har behörighet Svensk Ridlärare II eller B-tränare.
Antagningsprov ska göras. För att bli antagna ska eleverna ha kunskapsnivå på LB/LA- nivå eller 1.10/1.20 i dressyr respektive hoppning, eller fälttävlan 1,00.
13 skolor erbjuder NIU-utbildning inom ridsport. Skolorna är godkända av Svenska Ridsportförbundet, som också följer upp utbildningen. Under läsåret 2017/2018 gick 169 elever NIU-utbildningar på de olika gymnasieskolorna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden