Hästägartips
1 december 2020 06:20

Minskad social kontakt i stallet gör hästar stressade

Hästens behovHästar är flockdjur och behöver interagera med varandra för att må bra. Det blir bland annat tydligt om hästens kontakt med boxgrannarna minimeras på grund av hur stallet är byggt. Något som kan ge stressade och mer svårhanterliga hästar.

Minskad social kontakt i stallet gör hästar stressade
Ju mer isolerad en häst är i förhållande till andra hästar, desto mer stressad blir den, enligt studien. Arkivbild: Roland Thunholm

Stallet är tänkt att vara hästens trygga borg, men som flockdjur vill hästen kunna interagera med andra hästar. Beroende på hur vissa stall är utformade kan den här möjligheten till social kontakt vara större eller mindre, något som påverkar hästens mående. Detta enligt en studie som gjorts av Nottingham Trent University i England.

När hästen ”byggs in” utan möjlighet att interagera med sina boxgrannar ökar dess nivå av stresshormoner. Något som i sin tur kan göra hästen svårare att hantera. Det rapporterar danska Ridehesten. Sociala uppstallningsformer ger en långt bättre hästvälfärd, menar Kelly Yarnell, som är ledande forskare vid Nottingham Trent University.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden