Sportnytt
12 december 2016 18:00

Minskade anslag till brittisk OS-satsning

Anslaget till de brittiska OS-ryttarna minskas med 2 miljoner pund (nästan 25 miljoner kronor) inför Tokoy-OS 2020. Totalt får dock britterna drygt 240 miljoner kronor för att försöka upprepa sina framgångar från Rio.

Minskade anslag till brittisk OS-satsning
De brittiska OS-ryttarna var mycket framgångsrika i Rio. Trots det minskar anslagen inför nästa OS, men britterna har ändå betydligt mer pengar än till exempel de svenska ryttarna. Här OS-vinnaren Charlotte Dujardin. BILDBYRÅN

Det är stora pengar som satsas på den brittiska OS-sporten, och ridsporten får en bra del av kakan. 31 sporter delar på 345 miljoner pund under kommande OS-period (2017-2021).

Ridsporten – som uppnådde sina medaljmål under OS i Rio med två individuella guld (Nick Skelton i hoppning och Charlotte Dujardin i dressyr), får drygt 19 miljoner pund (cirka 240 miljoner kronor).

OS-pengarna kommer bland annat från det nationella lotteriet och för ryttarnas del sker satsningen i något som kallas World Class Program. En satsning som inleddes innan OS i London och som minst sagt har varit framgångsrikt. Den innehåller allt från mediaträning, scoutning av talanger, bidrag till tävlingar och mycket mer.

– Vi kommer att jobba ännu mer med ett skräddarsytt coachingprogram för att få fortsatta framgångar, förklarar Clare Salmon på Brittiska ridsportförbundet för Horse & Hound, men konstaterar också att man måste jobba mer för att på egen hand finansiera sina satsningar som ett komplement till UK Sport Funding, som är den organisation som delar ut OS-pengar till de olika idrottsförbunden.

De ekonomiska förutsättningarna för en brittisk OS-satsning skiljer sig markant från de svenska.

Ridsport undersökte bland annat hur det såg ut med ekonomiska bidrag för de svenska ryttarna från Sveriges Olympiska Kommitté inför OS i Rio.

De siffror som fanns aktuella var från 2015, och där fick ridsporten 4,2 miljoner kronor, medan SOK:s satsning totalt under 2015 uppgick till drygt 91 miljoner kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden