Ridsport åsikt
12 mars 09:55

”Minst 14 hästar har dött, det är för många”

Under 2016 fördubblades antalet trafikolyckor med häst.
Ridsports Anna Nyberg har granskat frågan i ett större reportage och reflekterar själv över den kraftiga ökningen.

”Minst 14 hästar har dött, det är för många”
De senaste 15 månaderna har minst 15 hästar dött i trafiken när de kommit lösa och sprungit ut på vägen (bilden har inget samband med artikeln).

Under 2015 visar polisens siffror att det skedde fem trafikolyckor där hästar var inblandade. Under 2016 mer än fördubblades antalet olyckor. Det är en oroande ökning.

Jag har svårt att tänka mig ett värre scenario än att lösa hästar kommer ut på vägen och springer rakt emot bilar, som inte hinner stanna.

En hästägare jag pratat med berättade hur hennes häst troligen försökt hoppa över en bil som kom på vägen, men fastnade med hoven i bilens framruta och blev hängande. Den fysiska effekten blir som att krocka med en älg, och kan leda till svåra skador även på fordonsförare och passagerare.

Många av oss har också skräckfyllda minnen av situationer som kunde ha slutat riktigt illa. Jag mötte själv en lastbil som kom emot mig i hög fart, när jag red på en mindre landsväg. Min häst, som annars var stabil i trafiken, blev skrämd och det enda alternativet var att rida ner i ett djupt dike med ett staket på andra sidan. Jag åkte av och blev klämd mellan hästen och staketet med några brutna revben som följd.

Den vägen rider jag aldrig mer, och inga andra vägar heller där det saknas möjligheter att komma av vägen.

Frågan är hur vi lär oss att tänka efter redan före, att förutse riskerna innan de har blivit verklighet.

Det är så lätt att vardagsslarva, att leda två hästar i taget, att inte stänga grindar och dörrar och ha för klena avspärrningar som hästarna lätt tar sig igenom.

De senaste 15 månaderna har minst 15 hästar dött när de kommit lösa och sprungit ut på vägen. Det är för många. Vi kan inte stoppa alla olyckor, men med en stunds eftertanke kan vi förhindra några.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången den 9 mars 2017 i Ridsports pappersutgåva.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar