Körning
4 augusti 2015 07:00
Ridsportplus

Minst en kanske båda till VM

ńr det lilla byn ńsphult utanför Kristianstad som ska leverera två tredjedelar av ett VM-lag i körning? Här bor Susanne Ankermark och här bor Emma Gustavsson. Minst en av dem ska snart köra ett VM för ponnyekipage.

Minst en kanske båda till VM
På hemmaplan i Äsphult, Emma Gustavsson, Torbjörn Ankermark och Susanne Ankermark med Team-hunden Ila.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Uppladdningen är i full gång. Varken mamma Susanne eller dotter Emma vilar på succen från Nordiska Mästerskapet i körning som nyligen gick i Vaggeryd. Där kom de hem, laddade med titlar, rosetter och medaljer. Nu är det gjort, nu väntar nya utmaningar.

  Emma kör ju ”veteranponnyn” Windy Boy Rocket. Han har alltid varit hennes ponny men det var några år då Susanne fick låna honom och gjorde honom till en av Sveriges mest framgångsrika körtävlingsponnyer. När Emma så ville ha tillbaka ponnyn för att själv satsa på en körkarriär så fortsatte det här lilla gula kraftpaketet att leverera. Inte minst när Europas unga kuskar samlades för sitt eget mästerskap, då knep Wimse och Emma guldet.

  Nu tävlar Emma i seniorklassen och har därför mött mamma och henns ponny Sagaia flera gånger.

  Det handlar inte bara om att placera sig högt upp, det handlar också om att tävla med sig själv, dvs dressyrsiffrorna kan alltid bli bättre, det kan alltid gå lite fortare i maraton och det kan alltid falla färre bollar på precisionsbanan.

  – Det känns också som om domarna har blivir betydligt tuffare i år, menar Emma.

  Varken hon eller Susanne är helnöjda med årets dressyrsiffror, så här långt.

  – Det verkliga bottennappet var tävlingen i tyska Minden i år, menar båda. Men stämningen i gänget var bra!

  Det är tufft att få en biljett. Både Susanne och Emma tar nu sista chansen genom att tävla i danska Vendsyssel som också räknas som VM-kval. Bra resultat där ger ett bättre läge när det definitiva laget sedan ska tas ut.
  – Det är i dagsläget bara en lagklass kvar, dessutom är det svårt att få starta indiviuellt i VM, säger Susanne. Arrangörerna vill inte ha så många individuella.

  För Sagaia som bara är nio år kommer det fler mästerskap, om hon nu inte skulle bli uttagen den här gången. För Windy, 22 år, är det sista chansen. Han är fortfarande superpigg, har en enorm vilja och tävlingsrutin men kanske inte så många år kvar på topp. Att fixa ett VM till hade suttit bra.

  Både Emma och Susanne tränar för Nicke Pålsson, ett arrangemang som de är mycket nöjda med. Susanne berömmer ofta och gärna sin tränare, det är han väl värd efter vad han har åstadkommit med hennes känsliga ponnydam.

  För Emmas del finns det också soännande påfyllning i hagen. Där går nämligen också ”Anton” en korsningsponny med Shagyaarab och welsh-blod.

  Det har inte varit en enkel resa med Anton så här långt men där finns kvalitet, hur mycket som helst, menar både Susanne och Emma.

  Takt, gång, utstrålning.

  Det kan bli tävlingsdebut i år, men först var det ju det här med världsmästerskapet. Om det bara blir en av dem som åker, då hänger ju den andra med i teamet ändå. det kan bli dubbelt i topp för Äsphultsgänget!

  Fotnot: Tävlingen i Vendsyssel i Danmark går 5 till 9 augusti. VM för ponnyekipage går i Breda i Holland 2-6 september.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden