Sport
6 juli 2016 19:30

Ponnymamman Mirja segrade på FHS

Mirja Franzén har hjälpt sin dotter Ida till stora framgångar på hoppbanan. Idag fick Ida en chans att ge tillbaka för allt stöd och det resulterade i seger i Tour of Amateurs för Mirja – utrustad med Idas häst och tävlingskläder.

Ponnymamman Mirja segrade på FHS
Där satt den! Första gången på en gräsbana för Mirja Franzén och Javas Keltic Summer gav vinst. Photographer Roland Thunholm

Mirja Franzén har i många år varit sin dotter Idas största supporter. De har varit med om en lång rad framgångar tillsammans när Ida har tävlat upp till 1,40 på häst, allt som går på ponny och bland annat segrat i Prins Carl Philips pris i Globen.
Nyligen tog Mirja själv upp ridningen igen efter  flera års uppehåll och i Falsterbo var det ombytta roller som gällde. När Mirja fick förtroendet att låna Javas Keltic Summer (sto, f 2008, e Lux Z-Clover Hill) av Ida ledde det hela vägen till finalseger i Krafft Tour of Amateurs.
– Det här var helt oväntat. Jag rider bara på skoj som en ”måbra-grej” och har aldrig tävlat på hög nivå, säger en glad vinnare som är optikerassistent till vardags.

Mot seger. Foto: Roland Thunholm

Segern i 1,25-finalen, som togs i dotterns avlagda ridbyxor och gamla tävlingskavaj, var dessutom en finfin 40-årspresent till Mirja som firade jämnt för en vecka sedan. Med dottern Ida som coach var det raka rör.
– Hon sa ”kör mamma, bara kör” och så blev det.

Största konkurrenten var Axelina Pettersson Häggström, 16, med meriter från ponny-EM som nu red Aldenalyx till andraplatsen. Tredjeplatsen knep Jessica Ohlin med Almaviva.
För att göra det hela ännu festligare är vinnarens coach-dotter tävlingskompis med tvåan Axelina och de har bland annat hoppat ponnyernas Grand Prix i just Falsterbo tillsammans. Precis som en coach ska vara efter en seger är Ida strålande nöjd med mamma Mirjas insats.
– Oh ja, det är helt fantastiskt. Det var konstigt att stå på backen och vara mer nervös än ryttaren, men det slutade ju väldigt bra, säger Ida.

Vad säger du om Javas Keltic Summer nu? Kommer din mamma att få behålla henne?
– Haha, nja… Vi kommer nog att dela på henne. Jag vill gärna ha tillbaka henne delvis åtminstone, säger Ida.


Vinnare: Häst, mor och dotter. Foto: Privat

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden