Dressyr
30 september 2018 17:26
Ridsportplus

Missade VM – nu siktar Cahtrine Dufour mot OS

DressyrplanerHon kom aldrig till VM i Tryon, men hon kom till Flyinge och här visade den danska EM-bronsmedaljören och världsrankningsfyran Cathrine Dufour klassen i både Grand Prix och Grand Prix Special.

Missade VM – nu siktar Cahtrine Dufour mot OS
Cathrine Dufour kommer att arbeta med Andreas Helgstrand för att utbilda, tävla och sälja hästar. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

26-åriga Cathrine Dufour från Roskilde hade laddat hela säsongen. Succén efter EM-bronset från i fjol i Göteborg med Atterupgaards Cassidy (DWB val f-03 e Caprimond-Donnerhall, äg Familjen Dufour) skulle upprepas. Minst.

Hon tränade regelbundet för sin tränare, danskan Nathalie zu Sayn Wittgenstein, och så ofta det var möjligt för Kyra Kyrklund.
– Helst skulle jag ju velat vara med i Knytkalaset, men jag är ju danska, suckar Cathrine med ett snett leende.

Resan till VM-orten Tryon började förberedas. Det var då det hände. Atterupgaards Cassidy lekte som han brukar i sin hage. I vanlig ordning var han utrustad med diverse skydd, inte minst på frambenen. Men just den här dagen hade leksinnet runnit över lite och Cassidy hade bitit av sig ena benskyddet.
I ett bocksprång sparkade sig valacken på det ”nakna” benet och skadan var ett faktum.
– Snacka om dålig tajming, suckar Cahtrine.
– Det var surt, jag hade så gärna varit med i Tryon. Cassidy har varit bra i år igen.
Seger på 84,250 procent i GP kür i Compiegne, tvåa i GP, fyra i både GPS och küren (84,785) i Aachen – inte konstigt att Cathrine hoppats att få vara med och slåss om medaljerna i hettan i North Carolina.

180930cathrinedufour_foto_jennyschwielerstaaf_img_0924
Innan skadan skedde hade Cathrine Dufour många framgångar med Atterupgaards Cassidy. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Besöker Flyinge för första gången

I stället blev det Flyinge och SAAB International Dressage Grand Prix med den yngre Bohemian (WESTF val f-10 e Bordeaux-Samarant, äg Abildgaard Equestrian Aps).
– Det är första gången jag besöker Flyinge. Jag har hört mycket om det och jag är imponerad. Så vackert och vilken fin anläggning, sa hon.

Med sig hade hon alltså Bohemian. Det blev seger i båda starterna, på personbästa 74.239 i GP:n och på 73.915 i GPS:n (läs mer här).
– Bohemian har haft lite problem med spänningar tidigare. Men nu gick han självsäkert in här i arenan och tittade inte på något. Det verkade som att han kände sig hemma, sa Catrine.
– Äntligen tillät han mig att verkligen rida honom.
– De är så olika, Cassidy och Boemhian. Visserligen är båda arbetsvilliga, men Cassidy har lite svårt att samla sig men har en fantastiskt bra skritt. Bohemian skrittar sämre men är lätt att samla och rida piaff och passage på. Men jag gillar dem båda lika mycket.

Siktar mot OS – men först Friends

Höst- och vinterplanerna är lite oklara för Cathrine.
– Förhoppningsvis blir det Top-10 på Friends i Stockholm och senare lite världscup med Cassidy. Boemian är ju bara åtta år så för honom väntar några trestjärniga tävlingar.

Fast Cathrine bara är 26 år har hon redan etablerat en verksamhet hemma på gården utanför Roskilde.
– Jag utbildar unghästar och jag har väldigt många elever, säger hon.
– Samtidigt satsar jag till hundra procent på min egen karriär.

Cassidy är så klart stjärnan i stallet, Bohemian håller på att klättra och dessutom har hon en sjuåring (e Sack) och en nyinköpt femåring e Wynton Weltmeier-Donnerhall.
– Femåringen är en mini-Cassidy!

En seriös satsning är dyr men Cathrine får hjälp. Förutom att hon har egna sponsorer är hon upptagen i Team Danmark, en organisation som (utanför den nationella olympiska rörelsen) stöttar elitidrottsmän ekonomiskt.
– Målet är Tokyo 2020 och det stödet jag får betyder enormt mycket, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden