Sportnytt
19 december 2019 18:30
Ridsportplus

Misstänkt smitta på anläggning måste inte betyda tävlingsförbud

Nytt beslutFyra ponnyer åkte på en tävling trots att det fanns en häst med misstänkt sjukdom på gården de kom från. Men disciplinnämnden friar alla inblandade, bland annat för att hästägaren hade den misstänkt sjuka hästen isolerad i en helt annan del av anläggningen.

Misstänkt smitta på anläggning måste inte betyda tävlingsförbud
Hästen med misstänkt smitta hanterades enligt boken och därmed kunde andra hästar på anläggningen tävla utan risk. Arkivbild Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar som ska tävla får inte ha vistats i samma stall som sjuka eller misstänkt sjuka hästar under de senaste tre veckorna före tävling. Så säger Tävlingsreglementet.
    Däremot finns det inga förbud mot att tävla om det finns sjuka eller misstänkt sjuka hästar i ett annat stall på anläggningen, eller som i det aktuella fallet, i en hage långt från stallet, såvida de sjuka hästarna hålls isolerade och ett gott smittskydd upprätthålls.

    Det är en orsak till att Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd friar alla inblandade efter en anmälan om att ponnyer från en anläggning åkte till en tävling samtidigt som veterinären just tagit prov på en nyanländ ponny, på grund av misstänkt kvarka.

    Ponnyerna ägdes inte av ryttarna, utan lånades ut av anläggningsägaren, som inte hade informerat ryttarna om provtagningen. Två dagar efter tävlingarna kom besked om att det var kvarka och veterinären isolerade hela anläggningen. När detta blev känt gjorde en person en anmälan till Ridsportförbundets disciplinnämnd om att ponnyer från anläggningen nyligen tävlat.

    Hästägaren gjorde allt rätt

    Disciplinnämnden har tagit god tid på sig att komma till ett beslut, och landar i att alla frias.
    − I det här specifika fallet har ponnyn hållits isolerad i en hage långt från stall och övriga hästar. Endast hästägaren har hanterat ponnyn, bytt kläder och gjort allt rätt enligt boken, säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark.

    Cecilia Tholse Rogmark, Advokat å Ordf Svrf Disciplinnämnden P: 2017-08
    Cecilia Tholse Rogmark.

    I andra fall har hästägare dömts till långa avstängningar när hästar från en anläggning med misstänkt eller konstaterad sjukdom tävlat, men då har sjuka eller misstänkt smittbärande hästar varit i samma stall, eller i samma transport, som hästar som tävlat.

    Disciplinnämnden understryker i domen att ryttare och hästägare i dessa frågor har ett mycket långtgående ansvar, och redan vid misstanke om smittsam sjukdom i ett stall eller en hästbesättning ska man inte åka till andra anläggningar, varken för att tävla eller träna.

    Symptomen pekade på förkylning

    Nämnden skriver också att det är en allvarlig förseelse att åka på tävling vid misstanke om smitta, men att situationen i detta fallet är aningen annorlunda.
    ”Endast hästägaren själv har hanterat ponnyn och noga rutiner har följts sedan ponnyns ankomst. Symptomen på hästen i fråga var lindriga och liknande vanlig förkylning, men hästägaren bad ändå veterinär att undersöka hästen.”

    Du måste inte heller informera omgivningen varje gång ett prov tas vid misstänkt smitta

    − Det kan inte vara så att du måste stänga en hel anläggning varje gång det kommer en nyimporterad häst som behöver hållas isolerad, så länge du följer SVA:s riktlinjer angående smittskydd och isolering, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    − Du måste inte heller informera omgivningen varje gång ett prov tas vid misstänkt smitta, eftersom följden skulle kunna bli att färre prover tas, för att hästägare inte vill veta.
    − Samtidigt vill vi verkligen understryka vikten i att vara noggrann med smittskyddsregler och att hellre stanna hemma från träning eller tävling vid minsta tveksamhet, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Här finns Disciplinnämndens beslut

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden