Avelsnyheter
11 januari 18:30

Moderns ålder kopplas till topphästarnas framgångar

ÅldersfrågaBlir avkommorna bättre om mamman var yngre eller äldre när hon födde? Den frågan har sajten Hippomundo försökt svara på genom att tittat på 2021 års 50 bästa hopphästar.

Moderns ålder kopplas till topphästarnas framgångar
King Edward är undantaget som bekräftar regeln. Foto: FEI/Christophe Taniére

Hippomundo är en sajt som samlar in data och statistik om det mesta inom ridsporten. Den här gången har man tittat närmare på mödrarnas ålder när de födde sina mest framgångsrika avkommor.

Beroende på kan ett avelssto först ha en karriär i sporten för att sedan sättas i avel, alternativt kan en uppfödare börja med att ta föl på sina ungston innan stoet slussas ut i sporten. Det kan också finnas fler strategier, men oavsett vad har Hippomundo valt ut 2021 års 50 bästa hopphästar för att ta reda på mödrarnas ålder vid tiden för fölningen.

Slutsatsen är att den stora majoriteten mödrar var yngre än tio år när de gav liv åt en framtida stjärna. Närmare sju av tio av mödrarna var under tio år. Ser man till medianen stannar den på sex och ett halvt år. En av tre var tre eller fyra år gammal, vilket innebär att de startade avelskarriären tidigt.

Några av hästarna som fötts av unga mödrar är Elektric Blue P (fyra år gammal mor), Venard de Cerisy (fyra år), Gazelle (tre år) och Dominator 2000 Z (tre år).

Trenden håller i sig

Trenden är densamma när Hippomundo har tittat på topphästarna från 2015. Här hade hälften av mödrarna fött sina mest framgångsrika avkommor innan sju års ålder. Åtta av tio hade fött dem innan de var tio år gamla. Bland avkommorna hittar vi exempelvis Hello Sanctos (fem år gammal mor), Casall Ask (fyra år), Nino des Buissonnets (sex år) och Fibonacci (fem år).

Är avkommorna som föds före sina mödrars tioårsdag de bästa? Det blir då frågan som Hippomundo ställer. Svaret är dock inte lika enkelt som statistiken ger vid handen, utan är kopplat till många fler saker såsom avelsteknik, stoets biologi och värdet på avkomman.

Det finns också undantag, enligt Hippomundo. Ett av dem är 2021 års tredje bästa häst, King Edward, vars mor var 23 år när guldhästen föddes.

Resultaten av Hippomundos undersökning ligger i linje med en studie i den japanska galoppsporten, där man tittade på hur gamla stona var när de sattes i avelsboxen och vilka resultat deras avkommor fick.

Läs allt om undersökningen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden