Fälttävlan
25 november 2015 07:10
Ridsportplus

Morgondagens häst – eller inte

Varje år utser en jury ”Morgondagens häst” på Ryttargalan. Ridsport har kollat om de utvalda har levt upp till de förväntningar som ställdes i samband med den fina utnämningen. Här är en sammanfattning över utsedda fälttävlanshästar och några av de nominerade sedan 2008.

Morgondagens häst – eller inte
Alexander är en av de hästar som har fått utmärkelsen Morgondagens häst i fälttävlan. Här med Ludwig Svennerstål i Badminton förra året.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  2014 Alice
  (sto f 2008 e Hip Hop u Alicia e Magini, uppf Fredrik Linell ägare/ryttare Anna Nilsson)
  Alice har dominerat sin årgång med seger i årgångschampionatet som 4-, 5- och 6-åring. Det är fortfarande för tidigt att säga om det ambitiösa stoet kommer att bli en framtida stjärna. Men som unghäst har hon glänst och även visat framhovarna en del internationellt, hon har bland annat genomfört ett unghäst-VM.

  Övriga nominerade hästar 2014 var Cumpel (val f 2007 e Canto, u Ribana II e Accord II uppf Jan Poggendorf ägare/ryttare Malin Petersen). Han stod för jämna resultat internationellt på en- och tvåstjärnig nivå 2014 och geomförde unghäst-VM då men har sedan dess inte synts till på tävlingsbanorna. Diabolique (sto f 2008 e Hoftanz u Daylight e Dream of Heidelberg uppf Wolfgang Scmitz äg Lennart Nyström Hästuppfödning ryttare Therese Viklund) var också nominerad och har legat hack i häl på Alice i karriären.

  2013 Fairnando
  (val f 2005 e Cardento-Dalby Jaguar xx, uppf/äg Margareta Algotsson ryttare: Linda Algotsson).
  Fairnando har växlat upp under 2015 och togs bland annat ut att respresentera Sverige på EM. Men Linda Algotsson tackade nej då en EM-start inte passade in i hennes OS-satsning. Valacken är kvalad till Rio och har varit placerad i lång, trestjärnig klass i Italien under året.

  Nominerade Very Easy (val f2005 e Quite Easy u Veronica e Tammerfors xx uppf Anna Nordenfelt ägare Anna Nilsson & Ellen Hovsveen-Bood) har inte tävlat fälttävlan sedan 2013. Box Qutie (sto f 2006 e Quite Easy u Ladylike e Little Boy uppf/ägare Therese Örup ryttare Anna Freskgård) var också nominerad och har varit flitig på fälttävlansbanorna både nationellt och internationellt. Stoet har varit uppe och nosat på trestjärnig. Så här långt ser det ändå ut som om juryn gjorde rätt val 2013.

  2012 Zlatan B
  (val född 2004 e Indorado u Marella ue Haarlem uppf J de Boer äg Marie Carlerbäck ryttare Viktoria Carlebäck)
  Zlatan har kanske inte blivit den stjärna som Viktoria Carlerbäck och juryn trodde för tre år sedan. Han har haft en del problem med skador och var borta hela 2014. Under 2015 har han tävlat flitigt upp till och med internationell trestjärnig klass.

  Detta året var även Fight for Gold (val f 2005 e Goldmine xx u Kojana e Jasper uppf/ägare Vickie & Björn Beckman ryttare Maria Bredberg) nominerad och frågan är om han inte hade varit ett bättre val som Morgondagens häst. Tillsammans med Maria Bredberg hade han en fin säsong 2014 – de var tia på Nations Cup i Malmö och femma i Sopots CCI***. Ekipaget gick in i svenska spetstruppen inför 2015, men tyvärr skadades Fight for Gold så illa att han fick avlivas innan säsongen började. Nominerade Quick Step (val f 2005 e Quidam’s Rubin u Ines IV e Sir Dancer xx uppf Franz-Josef Schulze Elpert äg Melin Dressage & Eventing HB ryttare Hannes Melin) har inte rosat fälttävlansbanorna men har gått svår hoppning under 2015. 

  2011 Lancelot
  (val f 2005 e Camaro M u La Ina e Landlord äg Anna och Håkan Olsson uppf Hanna Larsson ryttare Sara Algotsson Ostholt)
  Lancelot såldes till en ryttare som tävlar för Nya Zeeland kort efter att han fick utmärkelsen. Tillsammans med Sara Algotsson Ostholt gjorde han stabila resultat i enstjärnig klass och var femma på unghäst-VM 2011. Inte ett helt lyckat val med facit i hand, med andra ord. Han tävlade lite upp till CCI2* under 2012 och har sedan inte synts till internationellt. Fight for Gold var även nominerad detta år.

  2010 Alexander
  (val f 2003 e New Balance-Herkules uppf Nils Larsson ryttare Ludwig Svennerstål)
  Det blev aldrig något mästerskap under svensk flagg för Alexander, men en åttondeplacering i Badminton 2014 ger valacken stjärnstatus i alla fall. Helt rätt val av juryn! Tillsammans med Ludwig Svennerstål har Alexander tävlat internationellt på tre- och fyrstjärnig nivå sedan året efter utmärkelsen. Ekipaget var också uttaget till VM 2014 men en lättare skada satte stopp för start. Ludwig Svennerstål sålde Alexander till den belgiska ryttaren Stephanine D’Andrimont inför 2015 och ekipaget var nyligen tvåa i en CCI3*. 

  2009 Lehar A
  (val e Leuthen u Aniara A e Aram, uppf Lisbeth Darell ryttare Christoffer Forsberg)
  Efter 2009 då det bland annat blev en 17:e plats på unghäst-VM och JSM-guld blev det ganska tyst om Lehar. En titt i backspegeln visar att vinnaren detta året skulle ha blivit Herta (sto f 2002 e Cortus u Herica e Krius xx uppfödare och ägare Andersén Fälttävlanscentrum ryttare Frida Andersén). Ekipaget fick sitt internationella genombrott i Aachen 2013 där det gjorde en av Nations Cup bästa terränger och ingick sedan i det svenska EM-silverlaget. Herta har nu varit skadad en tid men är på väg tillbaka. Även Still Felicitous (val f 2002, e Felician u Still Alive xx e Hilbi´s Hut xx, uppf och ägare Team Häggsjö T.L.B KB ryttare Therese Häggsjö) var nominerad. Han tävlade en del upp till trestjärnigt några år men har under 2013 och 2014 bara synts till på hoppbanorna.

  2008 Lillipop K
  (sto f 2002 e Le Primeur u Norma Jean K e Natiello xx upp Heike Koenncke ägare/ryttare Linda Algotsson)
  Stoet hade alla förutsättningar att bli en stjärna och vann prestigefyllda Bundeschampionat. Men en skada satte stopp för karriären och hon ska efter det ha fått föl.

  Nominerade Lefuria (sto f 2001 e Leuthen I-Bordeaux uppf/äg/ryttare Christoffer Forsberg) blev ingen riktig stjärna, men har haft många stabila säsonger med starter upp till och med trestjärnigt och ett YREM innan hon såldes till en yngre italiensk ryttare för ett par år sedan.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden