Sverige
28 mars 06:28

Motorklubb får fortsätta racing vid ridklubb: ”Går inte ihop”

DomÄlvdalens Ridklubb har förlorat kampen mot motorverksamhet i dess närhet. Det handlar bland annat om isracing som flera gånger ska ha skrämt klubbens hästar.

Motorklubb får fortsätta racing vid ridklubb: ”Går inte ihop”
Det är framförallt isracingen som skapat konflikten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/mvburling

Det är Mora tidning som berättar om konflikten mellan Älvdalens Ridklubb och motorklubben River Valley Racing.

Det handlar om att ridklubben har försökt få stopp för motorklubbens isracing. Fallet har varit uppe i Mark- och miljödomstolen som nu har sagt sitt och gett klartecken till motorklubben att fortsätta med sin verksamhet.

– Det känns bra och väntat. Hur kan en ridskola stå och falla med att vi får köra isracing fem dagar på ett år med 365 dagar? säger Mikael Persson, eldsjäl i motorklubben River Valley Racing till tidningen.

Begränsad påverkan

Med hänsyn till bland annat avståndet mellan isbanan och ridanläggningens hagar bedömer domstolen att påverkan på människors och djurs hälsa är begränsad.

Men Peter Bäcke, talesperson för ridklubben, är kritisk till domstolens beslut:
– Alla som känner till hästar, som är fantastiska djur, men också korkade, vet att de är extrema flyktdjur. Därför har vi också ett rigoröst säkerhetstänk kring vår verksamhet som inte minst riktar sig till barn, som att utesluta risker för oförutsägbara händelser som kan skrämma våra hästar, säger Peter Bäcke till Mora tidning där han också berättar om incidenter tidigare vintrar när hästar har blivit skrämda av motoraktiviteter i närheten.
– Att bedriva ridskoleverksamhet vägg i vägg med rallybilar och plötsliga avgasknallar, går kort sagt inte ihop, fortsätter han.

På helger

Denna vinter har River Valley Racing haft bilkörning på Porfyrdammen vid tio tillfällen, fem av dessa tillfällen var i form av isracing för privatpersoner på helger.

– Utrymmet för föreningen att kunna planera in verksamhet på helger som till exempel tävlingar, träningar och läger begränsas. På lång sikt hämmar det klubbens arbete med att vara en attraktiv förening, säger Peter Bäcke.

Älvdalens Ridklubb har ännu inte bestämt om man ska överklaga Mark- och miljödomstolens dom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden