Blogg
25 april 2012 10:34

My Little Pony lockar

Visste ni att det finns folk på nätet som dedikerar eoner med tid åt att göra filmer och fanart åt My Little Pony? Köper mängder med My Little Ponies-figurer? Följer serien slaviskt? Jaja, klart det finns en hel hög med 7-åriga flickor som gör det, tänker ni. Icke! Låt mig presentera subkulturen bronies.

Har du aldrig hört talas om det? Då har du en underbar tid med glädjande upptäckter framför dig, i sann My Little Pony-anda.

Bronies står för Bro Ponies och de är vad de kallar sig. Bros som gillar ponies (bro är en förkortning av det engelska ordet brother och används ofta i lite nedsättande sammanhang). Främst män mellan 13-30 som är stora fans av tv-showen My Little Pony Friendship is Magic. För att begripa sig på det här fenomenet är det nog bäst att backa tillbaka ett par steg och visa var det hela började.

Men vem är jag och varför skriver jag om det här? Under en tid framöver tänkte jag blogga om det fantastiska som är internet och det som växer där. Jag vill tipsa om så mycket häst- och internetrelaterat jag bara kan så att du slipper filtrera igenom allt själv. Och självklart börjar jag med bronies!

Själv tittade jag på My Little Pony-serien från 80-talet. Ja, jag får fortfarande sången på hjärnan. Är jag ensam om det?

Jag kan erkänna att jag automatiskt tänker på små flickor när jag ska associera fritt från My Little Pony. Det kanske är lite smalt tänkt av mig, men å andra sidan är det inte så konstigt om man tänker tillbaka på sina erfarenheter. Serien har ju alltid varit riktad mot flickor, så varifrån kommer alla de här vuxna och ofta manliga fansen? Det är fortfarande lite av ett mysterium, även efter flera timmars googlande. Men det gör inte så mycket, det är fascinerande ändå!

Det som verkar vara utmärkande för just den här subkulturen är den otroliga mängden kreativt material som skapas.
– BronyVids är en YouTube-kanal med kända trailers som My Little Ponyklipp. Att lyssna på Brad Pitt som nazijägare i Inglourious Basterds, men med bilder på rosa ponnyer är en pärla. Inglourious Ponies!
– På siten Deviantart kan användare lägga upp sina egna alster och visa för andra. Avdelningen för bronies växer med nya verk varje dag.
– Via nyhetsbloggen Equestria Daily kan alla hålla sig fullständigt uppdaterade.
– Hitta din favoritkaraktär på den gigantiska Wiki-sidan.
– Du kan följa karaktären Shutterflys egna Tumblr-blogg där hon svarar på frågor.
– Vill du titta på alla bilder på henne så får du lägga mer än en dag.

Självklart är att med en så annorlunda trend följer folk som hatar och är trångsynta, men är det inte ett underbart oväntat fenomen? Bronies älskar ponies och är stolta över det. Är du en av dem? Kanske sugen på haka på? Rita en ponny, köp en tröja eller bara titta på all fantastisk, fascinerande och fantasirik konst som sköljer över dig efter att du Googlat “bronies”.

Har du något annat som du tycker förtjänar plats och som andra borde veta om? Tipsa mig på stina@stinaq.se!

Hingstar Online

Just nu 127 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar