Hoppning
6 april 2017 08:33

Mycket nytt i årets GCT och GCL

De spektakulära tävlingsplatserna är i stort sett samma som 2016. När årets Global Champions Tour och Global Champions League inleds på gräsbanan Campo Marte i Mexico City den 6-9 april är regelverket däremot inte detsamma som tidigare.

Mycket nytt i årets GCT och GCL
Första deltävlingen går i Mexico City.

Lagtävlingen Global Champions League hade premiär förra året. Lagklassen gick då över två rundor på söndagen och den individuella GCT Grand Prix över två rundor plus omhoppning på lördagen. I år går tävlingarna in i varandra och GCL är även kval för individuell plats i söndagens GCT Grand Prix.

GCL i två delar
Global Champions League går i två avdelningar och börjar på 1,50-1,55-höjder på meetingets öppningsdag. Efter att lagekipagen hoppat är klassen öppen för meetingets individuella ryttare.

Den andra delen i lagtävlingen går över 1,55-/1,60-höjder på lördagen. Ekipagens resultat i båda klasserna räknas samman. Om flera lag slutar på samma lägsta total avgör ekipagens sammanlagda tid i den andra rundan.

Den andra lagrundan är även kval till söndagens GCT Grand Prix och därmed även öppen för meetingets individuella ryttare. De 25 bästa ryttarna i klassen – individuella eller lagryttare – går vidare till Grand Prix, där samtliga börjar på noll. GP-klassen går över en runda på 1,60-höjder med omhoppning för ryttare med samma lägsta antal fel.

18 lag med
Det finns 18 lag, med fem ryttare/lag, i GCL. Tre ryttare per lag har plats till varje tävling varav två rider i laget. Henrik von Eckermann, Evelina Tovek och Mathilda Karlsson är svenska representanter i årets Global Champions League.

Den sedan flera år Tysklandbaserade Mathilda, i laget Moscow Bears tillsammans med Kamal Bahamdan, Ramzy al Duhami, Michael Kearins och Kevin Jochems, är enda svensk på plats i årspremiären.

Norskt i premiären
Henrik och Evelina är i samma lag – Mexico Amigos – som även innehåller Geir Gulliksen, Christian Ahlmann samt den Belgienbaserade brasilianaren Yuri Mansur Guerios. Geir, Christian och Yuri öppnar premiären i Mexico City och fortsätter till Miami. Henrik och Evelina tar sedan plats i Shanghai och Madrid.

Med tre ryttare per GCL-lag till varje tävling blir det endast runt 15 ryttare, i fallande ordning, från världsrankningen, samt några lokala som inbjuds individuellt till GCT. Flera topprankade ryttare ingår även i lag, vilket öppnar för lägre rankade ryttare att få plats på varje tävling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden