Sverige
25 februari 2012 12:57

Mycket på gång hos HNS

Hästnäringens Nationella Stiftelse har många projekt på gång. Bland annat ett som ska leda till att vi i Sverige ska bli bättre på att marknadsföra och sälja våra hästar.

Vid lördagens frukostträff informerade HNS, tillsammans med Jordbruksverket, om resultat av genomförda projekt och vad man har i pipelinen inför framtiden. Bland det som är på gång finns ett projekt som ska mynna ut i att vi ska bli bättre på att sälja svenskfödda hästar, oavsett ras.

Ett annat projekt som är på gång är att se på hästens roll i samhället och försöka definiera den, om det går. I det projektet ingår också att se över kostnader och strukturen kring när vi tar bort hästar. Målet med det är att förenkla och minska kostnaderna för hästägarna. Man kommer också att titta på frågan ur miljö-, livsmedels- och djurskyddsperspektiv.

HNS vd Stefan Johanson berättade också att man säkrat hästforskningspengar för 2013, totalt fem miljoner kronor. Dock kommer inga av dessa pengar från staten.
– Jag tror inte på medel från den statliga budgeten på kort sikt, sa han och berättade samtidigt om att Norges hästnäring, som bara är en femtedel av Sveriges, finansieras med cirka 2,5 miljoner kronor av den norska staten.

Göran Dalin från SLU kommenterade detta faktum med att det finns en stor motsättning mellan skrivningen i det nya förslaget till djurskyddslag – där det står att djurskyddet ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet – och det faktum att staten slutat finansiera forskningen.

Läs mer i nästa nummer av Ridsport som har allt från Scandinavium. Om du vill ha tidningen direkt hem i brevlådan, klicka HÄR

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden