Blogg
29 maj 2014 19:45

Mycket spännande på gång

Åh, vad spännande dagar vi har och kommer att ha framöver denna vecka! Nu när våra tre veterinärstudenter från Haiti och Tanzania är här så har Diane planerat in mycket intressant för att de ska få veta mer om hästar och veterinärvård.

Ikväll kom en kvinna vid namn Mary Ann Simonds (http://www.maryannsimonds.com/) som har studerat hästar och i synnerhet den vilda mustangen sedan 1970-talet. Man skulle kunna kalla henne hästterapeut och hon är extremt duktig på att förstå hästar, deras beteende och på att se saker utifrån en hästs perspektiv. När hon kom idag gick vi runt och presenterade alla hästar för henne, och det var helt otroligt att lyssna på henne när hon läste av hästarna.

I söndags kom en svart mustang vid namn Diesel in skygg och med hudproblem. Det som är så sorgligt med Diesel är att han blev räddad av centret för fyra år sedan, men blev sedan utadopterad igen av Bureau of Landmanagement, BLM, utan att Diane kunde säga något om det eftersom han fortfarande stod i BLM:s ägo. Dock var den person som adopterade honom inte direkt dålig heller, men av någon anledning har han de senaste åren bytt ägare flera gånger. När Diane lämnade honom var han fortfarande lite svår men var under träning och gjorde bra ifrån sig. Nu var det ägarna själva som ringde till centret och sa att de inte kunde ha honom längre och att de inte kom i närheten av honom. De visste inte att han redan kommit genom centret en gång tidigare, men Diane forstod direkt när de beskrev hästen att det var Diesel och eftersom hon kände ett större ansvar gentemot honom åkte hon direkt och hämtade honom. Annars har vi som jag tidigare nämnt en väntlista, förutom när det är direkt akut.

När Mary Ann analyserade Diesel berättade hon för oss att när djur som människor har mycket emotionella problem sätter det sig även fysiskt och försvagar kroppen. I Diesels fall har hans hud blivit sämre och därmed också blivit mer attraktiv för insekter, vilket förvärrar saken. Hans upplevelser av hur människor har hanterat honom har gjort honom rädd om sitt huvud och har gett honom mycket spänningar i musklerna, vilket du bland annat kan se på hans nacke som är alldeles styv och “bullig”. Det gör i sin tur att han antagligen lider av huvudvärk och inte heller kan klia sig själv eftersom det gör ont att sträcka sig. Imorgon ska vi bland annat jobba med honom och försöka få honom förstå att vi vill honom väl, Mary Ann har en del idéer om hur hon ska hjälpa honom med både hud- och muskelproblem och kommer att tejpa honom. Jag vet vad hon menar när hon säger det eftersom min idrottsmassör hemma i Sverige brukar tejpa min rygg för att hjälpa musklerna, däremot har jag inte tillräckligt mycket kunskap om det för att kunna förklara för någon annan. Men jag lovar att jag ska fotografera imorgon och komma med mer underlag i nästa blogginlägg!

För ett par dagar sedan var vår tränare Chessie hos oss och jobbade med Nova för att visa hur han arbetar med hästar från marken. Vi pratade mycket om tryck och eftergift och hur du genom att göra ett bra arbete på marken kan underlätta ditt arbete på hästens rygg eftersom principen är densamma. Chessie pratar mycket om att kontrollera hästen fötter, han menar att när du har kontrollen på var och hur hästen placerar sina fötter kan du få den precis var du vill. Det arbetet gör han redan på marken eftersom det både förenklar hans samarbete med hästen men även är säkrare för honom själv.

I söndags red vi även på Orlando Wetlands och veterinärstudenterna fick sitta till häst för första gången i deras liv. Nu ska jag krypa till sängs i den andra trailerns soffa i köket eftersom jag lånat ut min egen camper trailer till Mary Ann och hennes man. Personligen gör jag det med glädje men min rygg kommer banna mig imorgon för det är en väldigt obekväm och hård soffa…

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden