Avelsnyheter
29 mars 2020 10:44
Ridsportplus

Nabab de Rêve fortfarande högaktuell i hoppaveln

LegendarFlera år efter sin död fortsätter Nabab de Rêve att lämna avtryck i toppskiktet. Avkommorna presterar på hög nivå och flera av dem var aktuella inför årets numera inställda OS.

Nabab de Rêve fortfarande högaktuell i hoppaveln
Nabab de Rêve tävlades av Philippe Le Jeune, som också har ridit sonen Vigo d’Arsouilles (individuellt guld och lagbrons i VM 2010). Foto: Persburo Melissen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nabab de Rêve har under nästan 20 års tid legat högt på World Breedings rankningslista över de mest framgångsrika avelshingstarna i världen. De första åren var han bland de tio bästa tillsammans med sin far Quidam de Revel och de senaste åren stoltserar han där tillsammans med sin son Kashmir van Schuttershof.

    Hans mest berömda avkomma är Vigo d’Arsouilles, som med Philippe Lejeune tog guldmedalj individuellt och brons i lag vid VM i Kentucky 2010. Men att Nabab de Rêve ligger på sjunde plats på 2019 års rankning och visar en uppåtgående trend de senaste åren, tyder på att hans avkommor fortfarande, i allra högsta grad, hänger med i den internationella toppsporten.

    Fakta

    Några framgångsrika avkommor till Nabab de Rêve:

    • Vigo d’Arsouilles (Philippe Lejeune)
    • Walnut de Muze (Harrie Smolders)
    • Valentina van’t Heike (Jos Lansink)
    • Glock’s London N.O.P (Gerco Schröder)
    • Le Rêve de Nabab (Sergio Alvarez)
    • Wido (Faysal al Shaalan)
    • Vici van’t Plutonia Hof (Ludo Phillipaerts)
    • Nabab’s son Z (Denis Lynch)
    • Tikila (Mark Jespers)
    • Mentor de Smet (Fabrice Dumartin)
    • Merveille de Muze (Davide Kainich)
    • Imagine de Muze (James Wilson)
    • Gravity of Greenhill (Julien Anquetin)
    Expandera

    En annan medaljvinnande avkomma är Glock’s London, som tillsammans med Gerco Schröder tog OS-silver både i lag och individuellt samt VM-guld i lag.

    I världscupkvalet i Mechelen i december 2019 deltog två Nabab-avkommor och en häst som han var morfar till. Bäst av dem var dottern Imagine de Muze (ue Chin Chin), som reds av James Wilson och slutade på tionde plats.

    Farfar till All In och Indiana

    Att Nabab dessutom via Kashmir van Schuttershof är farfar till H&MAll In, H&M Indiana och Reveur de Hurtebise, några av de mest berömda hopphästarna i Sverige, gör honom extra intressant.

    Lejeune-p-laba04g1708
    Kashmir van Schuttershof Foto: Dirk Caremans

    Nabab själv tävlades av toppryttaren Philippe Lejeune. Som 9-åring vann han Sires of the world och när han var elva tävlade han i Nations Cup för Belgien. Laget blev bland annat tvåa i Rom och vann i Aachen. 2001 deltog han vid EM i Arnhem och 2002 var han med i det belgiska laget som tog brons vid VM i Jerez.

    De-brabander-j-debr17nn204
    Joris de Brabander, ägare till Nabab de Rêve. Foto: Hippofoto

    Nabab de Rêve är född 1990 hos Stephen de Bruyn i Belgien, men ägdes under större delen av sitt liv av den välkända veterinären och uppfödaren Joris de Brabander. Trots att han föddes, ägdes i och även tävlade för Belgien har han franskt blod i sina ådror.

    Från hans världsberömde far Quidam de Revel, som måste anses som en av de mest betydande avelshingstarna genom tiderna för modern hopphästavel, går hingstlinjen via Jalisco B och Almé Z tillbaka till Ibrahim.

    Travblod i ådrorna

    Mödernelinjen börjar med Oreille, född 1915, vars farfar var travaren Portici, född 1893, som lämnade 19 godkända söner. Porticis var fallen efter den berömde Fuchsia som lämnade inte mindre än 115 godkända söner och var välkänd för att förärva både kraft och fart.

    Flera generationer senare hamnade stostammen hos en ung bonde, Eugène Morel, och här tog den ordentlig fart.  Stoet Imperatice (f -52 e Atour) fick tre helsystrar på rad efter den väldigt heta fullblodshingsten Rantzau xx, som vi känner som far till Cor de la Bryère. Dessa helsystrar ligger bakom flera berömda tävlingshästar och avelshingstar.

    Nabab är känd för att förärva mycket ’blod’ och ädelhet till sina avkommor.

    En av dem, Universe (f -64), dog när hon fick sitt första föl Caravelle (f -68 e Bel Avenir). Stammen Bel Avenir–Rantzau xx hittar vi också hos Baloubet de Rouets mormor. Caravelle, som dessutom var ett av de sista fölen efter sin berömda far, var mormor till Nabab de Rêve men lämnade också det framgångsrika tävlingsstoet Gracieuse som tävlade under Patrice Delaveau. Gracieuse i sin tur lämnade svårklasshästen Caladin II (e Paladin des Ifs).

    Bengt_lg-2
    Bengt Nabab, bruksprovsetta i hoppning 2015, är den enda svenskfödda sonen till Nabab de Rêve. Foto: Lottapictures

    Nababs mor Mélodie en Fa (f -78 e Artichaut) köptes av Christian Hermon, som sålde henne vidare till Belgien. Här reds hon av Jan Vleugels och kom trea i Belgiens 6-årschampionat. Där rönte hon sådan uppmärksamhet att hon hamnade i Stall Pessoa. Tyvärr satte en senskada punkt för fortsatt tävlingskarriär och hon flyttade i stället till avelsboxen hos Stephan de Bruyn i Zandhoven.

    Helsystern tog UVM-medalj

    Nabab de Rêve var hennes första föl, som alltså föddes 1990. 1992 föddes Nababs helsyster Goldy, som tog brons-medalj vid unghäst-VM i Zangersheide och sedan tävlade internationellt med Peter Geerink i sadeln.

    Fakta

    Hopphingstrankning 2019 från WBFSH:

    1. Chacco-Blue
    2. Diamant de Semilly
    3. Casall
    4. Touloun
    5. Cornet Obolensky
    6. Kashmir van Schuttershof
    7. Nabab de Rêve
    8. Cardento
    9. Berlin
    10. Mylord Carthago
    Expandera

    Mélodie en Fa lämnade också två helbröder e Olisco som båda blev godkända avelshingstar. Rush de Rêve (f -94) användes som avelshingst i Chile och Illico de Rêve (f -96) hamnade i Schweiz, där han tävlade internationellt med Beat Grandjean som ryttare.

    Nabab är känd för att förärva mycket ”blod” och ädelhet till sina avkommor trots att han inte har något fullblod i sina tre första generationer. Analyserar du hela hans härstamning ser du att han faktiskt har över 50 procent fullblod i stammen och det är inte vilka fullblod som helst. Rantzau, Furioso (dubbelt upp), L’Avenir, Harphortas och Fra Diavolo finns alla i fjärde generationen. Den berömde Orange Peel finns både i femte och åttonde generationen.

    Den franska hopphästen (SF) och den franska travhästen (TF) har samma ursprung och det var först efter första världskriget som raserna började gå skilda vägar. Men det händer fortfarande att SF-uppfödare använder TF-hästar i sin avel. Ett berömt exempel är Baloubet de Rouets far Galoubet A, som var undan ett travsto. Även hos Nabab hittar vi travhästblod via bland annat hans morfar Artichuat, vars farmors mor var TF.

    Dubbelt upp av Furioso xx

    Avelsgurun Jac Remijnse menar att det faktum att Nabab de Rêve har Furioso xx två gånger i sin stamtavla gör det extra intressant att kombinera hans döttrar med hingstar som har Furioso xx-blod.

    Lejeune-philippe-darsouille1-090702
    Vigo d’Arsouilles Foto: Roland Thunholm

    Ett exempel på detta som han lyfter fram är Derly Chin (f -03 e For Pleasure-Nabab de Rêve) riden av och Sharn Wordley och Eric Lamaze. Hon är dessutom mor till Killer Queen (f -10 e Eldorado van de Zeshoek. Andra exempel är Barron
    (f -04 e For Pleasure-Nabab de Rêve) riden av Lucy Davis och Vagabond de la Pomme (f -05 e Vigo d’Arsouilles–For Pleasure), riden av Pénélope Leprevost.

    Nabab de Rêve är också på väg att göra sig ett namn som morfar. Vid andra fasen av BWP:s hingstselektion som just ägt rum var han den hingst som fanns med flest gånger som morfar. Han är morfar till fyra hingstar som deltog och tre av dem gick vidare till tredje fasen.

    Fakta

    Nabab de Rêve

    BWP, hingst, brun, 172 cm, född 1990 hos Stephen de Bruyn, Belgien.

    Död 2015.

    Stam: e Quidam de Revel u Melodie en Fa e Artichaut-Bel Avenir-Rantzau xx.

    Godkänd i: SF, sBs, BWP, SI, SWB, Holst, Old.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden