Allt du behöver veta om täckenVisste du att klippta hästar kan vara bra för stallmiljön? Eller att ett fluffigt innetäcke tyngs ner och blir mindre effektivt när ett utetäcke sätts utanpå?
När ska täcket på?
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
En varmblodig ridhäst kan vanligtvis reglera sin temperatur när det är mellan fem och 25 plusgrader i luften.
– Även om det så klart är väldigt individuellt, säger Karin Morgan, rådgivare vid Strömsholm och forskare vid SLU.
Hon förklarar att en ardenner har mer kroppsvikt i förhållande till yta, och att det gör den mer köldtålig. Där kan den termoneutrala zonen ligga någonstans mellan minus 15 och plus tio grader.
– Hur lång pälsen är spelar också in. Hästen har tre lager med isolering. Vävnaden, pälsen och så ett stillastående luftlager som man inte ser.
En lång päls kan göra så att vätan inte tränger ner till huden.
– Så det är klart att hästar med lång päls, till exempel islandshästar, klarar kylan bättre.
Oklippta hästar kan klara sig utan täcke
Karin Morgans rekommendation är att täcka en helklippt häst. En spårklippt (delvis klippt) häst kan också behöva täcke, medan en oklippt häst kan klara sig utan.
– Men det är klart, bor man som jag gjort i Göteborg och det är runt nollan och blåser och regnar, då kan det behövas täcke. Hästen förlorar värme tre gånger fortare om den är blöt, och vinden gör att den förlorar värme. Det är inte speciellt bra. Man har sett att dräktiga ston på lösdrift äter 2-2,5 gånger så mycket vid sådana väderförhållanden.
Och apropå foder – en häst som får fri tillgång blir mer köldtålig. När det däremot handlar om konvalescenter kanske man inte vill ge så mycket mat, och då kan det vara bra att täcka hästen för att den ska hålla sig varm, enligt Karin Morgan.
Det går att som hästägare se om hästen är för varm eller kall.
– En för varm häst kommer att öka sin andningsfrekvens. Normalt sett andas hästar åtta till 16 gånger per minut, är den för varm andas den 20-30 gånger på en minut.
Fukt ökar risken för svampsjukdomar
Det går också att kolla på täckets insida om hästen har lagom temperatur. Ett för varmt täcke gör hästen svettig, och fukt under täcket ökar risken för svampsjukdomar.
Att hästen är kall ser man på att den står och hukar och att den vänder rumpan mot vinden.
– Det första hästen gör för att spara på värmen är att dra ihop blodkärlen under huden för att minska värmeöverföringen till ytan, berättar Karin Morgan.
Det som händer sedan är att hästen reser sin päls, så att det isolerande lagret blir tjockare.
– Om hästen börjar skaka är den för kall. Skakningen sker för att hästen ska alstra energi för att värma upp sig.
Fakta
Tänk på!
En överviktig häst som har tjocka täcken får svårare att gå ner i vikt. Hög vikt leder till större risk för fång.
Dubbla täcken värmer inte mer
Dubbla täcken ger inte dubbel isolering eftersom de pressas ihop och blir tunga. Eftersträva i stället material med luftskikt, vilket ger bättre isolering och bidrar till att behålla kroppsvärmen nära hästen. Dock kan det vara ekonomiskt att ha ett enda utetäcke som kombineras med olika tjocka innetäcken.
Finns fördelar med att klippa på vintern
Karin Morgan rekommenderar ett tjockare termotäcke i ett kallstall. Och att åtminstone delvis klippa hästen om den ska arbeta så att den blir svettig. Det beror på en oväntad sak – nämligen stalluften.
– När hästen blir varm avger den mer fukt och den fukten belastar stalluften. Därför kan det vara en fördel att klippa den på vintern.
Hon är däremot ganska restriktiv när det gäller ridtäcken.
– Om du ska rida inomhus behövs inget skrittäcke, det har vi sett i en fördjupningsstudie. Om du ska ut och skritta en lång tur och det är kallt kan det vara bra med ett skrittäcke, men risken finns att hästen blir bakskygg om det blåser ute och täcket fladdrar.
Ett tips är att inte täcka en svettig häst omedelbart.
– Jag brukar vänta 20 minuter så att den får ånga av först. Sedan kan det vara bra med ett svettäcke som du byter mot ett annat täcke efter ett tag, säger Karin Morgan.
Ett tjockare täcke är bättre än två tunna
Vi är nog många som tycker att det är smart med ett tunnare utetäcke som kan kombineras med innetäcken av olika tjocklek, eftersom man då bara behöver investera i ett dyrt utetäcke.
– Men dubbla täcken ger inte ger dubbel effekt, tyngden ökar och täckena plattas till. Två täcken ger kanske bara tio procent extra värme, så det är bättre att ha ett, tjockare, täcke i stället.
Karin Morgans råd till den som kanske inte har lust att investera i ett tjockt utetäcke är att ha ett ylletäcke underst, eftersom det inte plattas till på samma sätt som ett fluffigt täcke.
Glansigt på insidan är att föredra
Till sist ett råd om lösdrift.
– Vi hade hästar på Active Stable och hästarna hade täcken med fleece på insidan. De fick jättestora skav och pälsen växte sedan ut fläckvis. Så det ska vara glansigt på insidan, särskilt om du har hästar på lösdrift eller hästar som har på sig sitt täcke dygnet om.
Fakta
Det säger forskningen om täcken
Tunna täcken kan ge hög värme
Kim Hodgess har studerat hur täcken påverkar hästen vid brittiska University of Plymouth. I sin studie placerade hon en sensor under hästarnas höftknöl för att mäta deras yttemperatur. Resultaten visade att hästar som hade flugtäcken på sig hade lika hög temperatur som hästar som var helt utan täcke. Det hade forskaren inte räknat med, eftersom även ett flugtäcke ger ett extra lager med luft.
Hästar som bar fleecetäcken eller täcken med tunt foder uppnådde temperaturer på upp till 30 grader, medan de hästar som var utan täcken som varmast hade en temperatur på 18,5 grader. De varmare täckena testades när temperaturen var strax under fem grader och det ligger alltså nedanför hästarnas termoneutrala zon, fem grader, men trots detta blev hästarna så varma att det låg över den högsta temperaturen där hästar lätt kan reglera värmen, nämligen 25 grader.
Majoritet klipper och täcker
I ett projekt från SLU som presenterades år 2015 undersöktes hur vi täcker och klipper hästar i Sverige. Det var en enkätundersökning där 3 686 svar analyserades, och resultatet visade att 69 procent av ridhästarna klipps någon gång per år. Bland annat angav de svarande att hästarna klipptes för att torka snabbare.
Enligt svaren i undersökningen får 91 procent av hästarna någon gång under året täcke. Hästägaren hade i genomsnitt tre till fem täcken per häst.
Täckning både under arbete och direkt efter träningen försämrar hästens värmeavgivning. Den får inte tid att sluta svettas innan täcket åker på.
När hästen själv får välja
I en norsk studie, som finansierats av Stiftelsen Hästforskning, fick 18 ridhästar lära sig att trycka på symboler med mulen. Symbolerna symboliserade ”täcke” eller ”inte täcke”. När hästarna säkert visste vad de olika skyltarna betydde, infördes en skylt som hade betydelsen ”ingen ändring”. När vädret var dåligt, alltså mycket regn, hård vind och stark kyla, ville alla hästar ha täcken på. Vid temperatur på 15 till 20 plusgrader, svag vind och noll nederbörd ville ingen av hästarna ha täcken.
Källor:
To rug or not to rug: potential impacts on equine welfare, Kim Hodgess, University of Plymouth, 2018.
Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering. Kristina Dahlborn et al, SLU, 2015.
Horses can learn to use symbols to communicate their preferences, Cecilie M. Mejdell et al, Applied Animal Behaviour Science, 2016.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på