Hoppning
29 juli 2022 15:15

Sverige sist i Nations Cup – fransk seger efter omhoppning

InternationelltNäst sista omgången av Nations Cup, högsta serien, har hoppats i brittiska Hickstead. För Sveriges del var det sista chansen att samla poäng och säkra en plats i prestigeserien nästa år.

Sverige sist i Nations Cup – fransk seger efter omhoppning
Frankrikes Marc Dilasser och Arioto du Gevresoi fixade segern efter omhoppning mot två andra lag. Foto: FEI/Jon Stroud

Tävlingen började 15.15 och Sverige hade startnummer 3 av de sju deltagande lagen. Men detta var inte Sveriges dag.

Sverige låg delad sjua innan fredagens omgång och det är de sju bästa lagen efter sista omgången får rida finalen i oktober och därmed också klara till nästa års Nations Cup-serie.
Hickstead var sista möjligheten för Sverige att ta poäng i årets serie.

Först ut i det svenska laget var Stephanie Holmén/Flip´s Little Sparrow som började riktigt fint på den mäktiga gräsbanan i ett Storbritannien som bjöd på utmärkta förutsättningar.

1,60-banan hade tolv hinder och 15 språng, och ”Sparven” visade samma fina form som i Falsterbo större delen av banan. Det kom dock ett lite snopet bakbensfel i slutet av banan där stoet inte riktigt hoppade igenom och mot sista hindret blev avsprångspunkten inte optimal. Det blev 8 fel för ekipaget.

Först ut för hemmalaget var Harry Charles med Casquo Blue, som ägs av svenska Stall Zet och tidigare reds av Douglas Lindelöw. Ekipaget fick banan att se enkel ut och gav Storbritannien en felfri start.

Tysk nolla

Tysklands rutinerade Ludger Beerbaum och 10-åriga Mila fortsatte att få banan att se enkel ut och satte en nolla – den femte i klassen när alla lag hade haft sitt första ekipage på banan.

Englandsbaserade Angelie von Essen/Happiness DK Z såg inte ut att komma in något riktigt flyt och även här blev det två nedslag i protokollet för Sverige.

När två ekipage gjort sin första runda för varje lag hade Belgien och Tyskland två nollor var.

Wilma Hellström och Cicci fick kombinationerna att se ut som gymnastikhoppning och bjöd på ett härligt flyt och fina språng. Det blev dock en lätt touch med ett framben på tredje sista hindret och 4 fel totalt – och Sveriges välbehövliga poäng såg ut att vara långt borta.

När hela Irlands och Belgiens lag var klara med sin första runda slutade de båda på 8 fel.

Uteslutning

Jonna Ekberg och Calypso de Beaufour såg inte heller ut att vara i fullständig harmoni och det kom ett nedslag ganska tidigt när hästen frös till i språnget och fick ett ganska grovt nedslag. Därefter visade hästen att han inte ville vara med och hoppa den stora vattengraven. Det blev två utspringningar och ekipaget uteslöts. Det betydde att Sverige blir sist efter första rundan med totalt 20 fel.

Det kom besvikna sus genom publiken när hemmafavoriten och regerande olympiska mästaren Ben Maher fick hela tre nedslag. Detta gav Storbritannien 12 fel totalt i första rundan.

Efter första rundan ledde Frankrike och Tyskland med 4 fel vardera.

Andra omgången

Stephanie Holmén levererade fina språng även i andra rundan, men det blev ett nedslag denna gång, medan Casquo Blue gladde hemmapubliken med ytterligare en felfri runda.

Angelie von Essen och Happiness DK Z gjorde mycket bra, men fick problem i trekombinationen där både in- och utsprånget revs med lätta touchar. Det blev 8 fel.

Wilma Hellström och Cicci bjöd återigen på högklassiga språng, men det kom ett lite snopet nedslag då hästen inte riktigt gick plats mellan hindren i kombinationen. Det blev 4 fel.

Storbritanniens John Whitaker satte en säker nolla och mottog publikens stora jubel när han red ut från banan. Annars gick det inte riktigt hemmanationens väg och det blev totalt 12 fel, precis som Irland och Belgien.

Ekberg ute igen

När det var dags för sista ryttaren i varje lag att göra sin runda låg Sverige kvar på sista plats. I detta skede gick Jonna Ekberg in igen efter att blivit utesluten i första rundan. Inte heller denna gång ville hennes häst hoppa vattnet och ekipaget uteslöts. Sverige slutade på 36 fel och cementerade sig på sista plats.

Brasilien och Tyskland hamnade till slut på 8 fel vardera och när Frankrikes siste ryttare gick ut hade Frankrike också 8 fel. Frankrikes rutinerade sistaryttare Kevin Staut gjorde inga misstag och tre nationer fick göra en omhoppning om segern.

Brasiliens Francisco Jose Mesquita Musa var först ut i omhoppningen som gick över sju hinder. Det såg inte jättesnabbt ut och blev också ett nedslag.

Tysklands Tobias Meyer med mycket kapable Greatest Boy hittade riktigt korta vägar och gick mål med sin tredje felfria runda. Dessutom med en tid som var ungefär två sekunder snabbare än Brasiliens tid.

Frankrikes Marc Dilasser hade fördelen att gå ut sist och satte upp ett ordentligt tempo, särskilt mot sista hindret. Han säkrade segern åt Frankrike, Tyskland blev tvåa och Brasilien trea.

Svenska ekipagens startnummer

3. Stephanie Holmén/Flip´s Little Sparrow
10. Angelie von Essen/Happiness DK Z
17. Wilma Hellström/Cicci BJN
24. Jonna Ekberg/Calypso de Beaufour

SVT Play sänder med start klockan 15
Liveresultat
Arrangörens webbsändning
Start- och resultatlistor till Hickstead
Aktuell ställning i Nations Cup

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden