Hoppning
24 juni 2022 15:58

Nations Cup färdighoppad – blygsamt resultat för Sverige

InternationelltHoppningens högsta serie är har haft en omgång i Rotterdam, Nederländerna, under fredagen. Hemmapubliken fick anledning att jubla, men för Sveriges del blev det ett blygsamt resultat.

Nations Cup färdighoppad – blygsamt resultat för Sverige
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka Van De Nachtegaele i det svenska laget. Foto: FEI/ Christophe Tanière

Den femstjärniga nationshoppningen över 1,60-hinder började klockan 16 och har åtta lag till start.

Hemmanationen hade greppet om tävlingen från början till slut, medan Sverige slutade femma.

Sverige hade startnummer 2 och tävlingen gick som vanligt i två rundor.

Banan bestod av tolv hinder och 15 språng.

Irland fick en stark start när Daniel Coyle satte en nolla.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele var först ut i det svenska laget. Ekipaget började med stabil hoppning, men på slutet kom två ganska ordentliga nedslag i den avslutande tvåkombinationen. Det blev 8 fel för dem.

Wilma Hellström och Cicci Bjn bjöd på många fina, starka språng, men fick ett tramp i vattnet.

När de första två ryttarna i varje lag hade gjort sitt hade Storbritannien och hemmanationen Nederländerna ett starkt utgångsläge med två nollor vardera. Irland, Belgien, Frankrike och Tyskland hade varsin nolla.

Petronella Andersson och Halita O fick banan att se enkel ut med avspänd hoppning i en rytmisk runda. Äntligen blev det en nolla i protokollet för Sverige.

Hemmapubliken fick anledning att jubla när Harrie Smolders och Monaco satte en stensäker nolla – lagets tredje.

När tre ekipage gjort sitt i varje lag var hemmanationen det enda med tre nollor. Storbritannien hade två nollor kvar.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gjorde allt rätt och det blev ännu en nolla för Sverige som slutade på 4 fel i första rundan. Även Frankrike, Irland och Tyskland gick in i andra rundan 4 fel.

Andra rundan

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele tog sig an sin andra runda med noggranhet. Stoet räckte inte riktigt över vattengraven och fick ett tramp där. Mot slutet såg hästen lite stark ut och det blev också ett nedslag, totalt 8 fel. Wilma Hellström och Cicci Bjn fick återigen 4 fel. Samtidigt gick övriga länders resultat lite Sveriges väg, bland annat hade Storbritannien 12+0+16 fel när deras tre första ekipage gjort sitt i andra rundan.

Nederländerna fortsatte visa klassen med både Willem Greve och Maikel van der Vleuten som dubbelnollor.

När Storbritannien knöt ihop säcken slutade laget på 28 fel. Italien slutade på 29 fel och Tyskland på 16.

När Irlands Shane Sweetnam gick in på banan skulle en nolla från honom lägga laget på fina 8 fel totalt. Den rutinerade ryttaren lotsade 9-årige James Kann Cruz väl avvägt genom banan och skimmeln ansträngde sig verkligen för att vara felfri. Ekipaget satte en nolla och tillhörde dem som dubbelnollat i nationshoppningen. Irland slutade på 8 fel.

Petronella Andersson fick ett nedslag och när sedan Jens Fredricson fick två var det bara att konstatera att det inte riktigt var Sveriges dag. Sverige slutade på totalt 20 fel.

Frankrikes tredje ryttare Roger Yves Bost strök sig i andra rundan, vilket satt press på lagets sista ekipage om en topplacering skulle hållas. Det var franska stjärnan Kevin Staut/Scuderia 1918 Viking d’La Rousserie som gick ut sist och ekipaget gjorde inga misstag. Även detta ekipage stod för en debbelnolla och Frankrike slutade på 8 fel.

Nederländernas sista ryttare, Harrie Smolders, skulle säkra segern vid en felfri runda eller med 4 fel. Med 8 fel skulle det bli omhoppning mot Frankrike och Irland.

När han var felfri med bara ett hinder kvar kunde hemmapubliken inte hålla sig utan började jubla i när han red mot sista hindret. En stark seger för Nederländerna. Sverige slutade femma.

Svenska lagets inbördes startordning

Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele
Wilma Hellström/Cicci Bjn
Petronella Andersson/Halita O
Jens Fredricson/Markan Cosmopolit

Liveresultat
Banskiss
Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
ClipMyHorse sänder (betalkanal)
Mer om FEI Nations Cup i hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden