Att ta farväl av en bästa vän kan vara och upplevas som en av de svåraste stunderna för en hästägare. Det är ett tungt men viktigt ansvar för alla djurägare att avlivningen sker på ett ansvarsfullt sätt och att det kan gå lugnt och värdigt till. Genom att förbereda dig och läsa på om olika alternativ, vet du när dagen är kommen, vilken avlivningsmetod som ska användas och hur du vill att din häst ska omhändertas efter utförd avlivning. Ett viktigt led i förberedelserna är också att förbereda för den ekonomiska delen vilket påminner oss om att även om dagen för avlivning är svår, kan vi genom rätt förberedelser ge vår häst ett värdigt och fridfullt farväl.
Avlivning av häst – Vår jourbil finns tillgänglig med utgångspunkt från Kristianstad

Svensk Lantbrukstjänst finns i hela landet och har varit verksamma sedan 1995 de arbetar bland annat med uppsamling av döda djur, hästar, samt avlivning med bultpistol. Deras verksamhet består också av obduktionstransporter till landets obduktionsplatser. Svensk Lantbrukstjänst har sedan några år tillbaka en kremeringsugn så de har möjlighet att hjälpa till med kremering av din häst. De hästar som lämnas till Svensk Lantbrukstjänst blir aldrig till livsmedel.

Välj vår jourbil – för trygghet, flexibilitet och fasta tider
Svensk Lantbrukstjänst erbjuder hämtning av häst med liten bil samt jourtjänst som utgår från Kristianstad. Till skillnad från ordinarie insamling, där hämtning sker efter ruttplanering, erbjuder jourbilen större flexibilitet, du som kund har möjlighet att boka en fast tid med hänsyn till dina önskemål och djurets välbefinnande. Vår jourbil finns tillgänglig för er som behöver hjälp i en svår stund.
När du bokar avlivning och hämtning av häst med vår jourbil får du samma trygga och erfarna hjälp som i vår övriga verksamhet men med mer flexibilitet.
Värdig avlivning med professionell hjälp
Svensk Lantbrukstjänst entreprenörer kommer ut ensamma till dig så det behöver finnas någon person på plats som kan hjälpa till att hålla i grimskaftet. Det är också viktigt att den som ska hålla i hästen är lugn och kan behålla fattningen för att inte utsätta hästen för onödig stress. Avlivning med bultpistol är en smärtfri och skonsam metod, hästen blir direkt medvetslös av bultpistolen och därefter görs en avblodning inom en viss tid som gör så att hästens hjärta stannar. Avlivning sker alltid utomhus på lämplig plats. Tänk på att blodet därefter ska kunna hanteras av, de som är på plats, på ett bra sätt så förbered er genom att ta fram strömedel. När detta är klart transporteras hästen bort och tas omhand utifrån hästägarens önskan.
Svensk Lantbrukstjänst kan transportera bort hästen för kremering där möjligheten finns att välja separat kremering eller samkremering och få aska tillbaka i urna, eller att hästen återgår till kretsloppet och blir värme till hus och hem.
Efter avlivning ska hästens pass ogiltigförklaras. Det görs av respektive hästs avelsförbund, både i Sverige och utomlands. Som hästägare kontaktar du ditt gällande avelsförbundet så passet kan makuleras och databasen uppdateras.

Ekonomisk planering ger trygghet
Förutom de känslomässiga aspekterna finns det också ekonomiska frågor att ta hänsyn till. Kostnader för avlivning, borttransport och eventuell kremering kan variera beroende på val av metod. Det är viktigt att vara förberedd på dessa utgifter för att undvika oväntad ekonomisk press mitt i all sorg. Att ha en budget i förväg för avlivning och eftervård kan hjälpa till att lindra stressen och säkerställa att hästen får det avslut du önskar. Ta gärna kontakt med ditt försäkringsbolag i god tid och hör med dem vad som ingår i din hästs försäkring.
Ett värdigt avslut – på dina villkor
Vår jourbil ger dig som hästägare ett lugn i att du kan planera och påverka hur och när avlivningen sker och att ta farväl av en häst är en av de mest hjärtskärande stunderna en hästägare kan uppleva. Genom att förbereda sig både känslomässigt och ekonomiskt kan denna svåra stund bli något lättare att bära. Att ge sin häst en värdig och fridfull avslutning är det sista vi kan göra för att hedra den tid vi har fått tillsammans – och i våra hjärtan kommer hästen alltid att leva vidare.
För mer information och kontaktuppgifter besök: svensklantbrukstjansthast.se
Följ Ridsport på