Sverige
21 augusti 2023 19:00
Ridsportplus

Naturbruksgymnasium vill skapa kunniga tävlingsryttare

ElitsatsningSegragymnasiet startar nu ett program för tävlingsryttare som vill ta ännu ett kliv i sin satsning. Tidigare landslagsryttaren Tobias Grönberg är eldsjälen bakom som tagit fram ett upplägg där man inte bara vill skapa duktiga tävlingsryttare, utan även ge dem en bredare och djupare kunskap.

Naturbruksgymnasium vill skapa kunniga tävlingsryttare
Tobias Grönberg har ett stort antal egna elever, och har tagit med sig sitt tränarsystem in i skolvärlden genom jobbet på Segragymnasiet. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tobias Grönberg, med ett förflutet som landslagsryttare i fälttävlan, är idag flitigt anlitad hopptränare. Utöver tränarverksamheten jobbar han sedan förra året som instruktör på Segragymnasiet, ett naturbruksgymnasium i Östra Ljungby utanför Klippan i Skåne. 

Med start under höstterminen 2023 har gymnasiet tagit fram ett elitsatsningsprogram, med målet att skapa duktiga tävlingsryttare som även har en bred kunskap om hästarna och verksamheten runt omkring.

– Jag har jobbat inom skolvärlden i många år men när jag fick frågan att komma till Segra och undervisa ryttare kändes det fantastiskt kul. När jag började jobba här så tänkte jag att jag kanske bara skulle vara tränare, men det är så mycket mer – det är en skola där man får ta hand om eleverna, berättar Tobias Grönberg.

Med start i dagarna lägger han extra mycket tid på ett nyutvecklat specialprogram.
– Vi har just nu sju elever som kommit in på elitsatsningsprogrammet som en del av naturbruk, det handlar om några ryttare som redan ridit SM men också ett par som ligger på Lätt B-Lätt A idag men som satsar högre. Eleverna kommer att få flera ridpass i veckan, men de får också den breda hästkunskapsutbildningen, med bland annat hästskötarexamen och foderlära. Vi vill få fram tävlingsryttare med en bred kunskap.

”Vill fylla ett kunskapsgap”

Det finns andra naturbruksgymnasium som också erbjuder en större satsning på häst, men på Segra vill man ge eleverna möjlighet att satsa extra på tävlingsridning. Tobias Grönberg brinner även för att ge eleverna en djupare kunskap – något som han anser kan saknas hos ryttare som tagit sig upp i klasserna.

– Vårt mål med det här programmet är att få ut tävlingsryttare, och utveckla dem som redan är på hög nivå – vi vill att de ska bli bättre på grundutbildning och fylla ett kunskapsgap. Det har diskuterats ganska mycket nu, att det finns en del ryttare som rider på elitnivå som kanske inte har riktigt koll på utfordring och annat. Vi vill att de ska lära sig från grunden – du ska inte bara bli en tävlingsryttare, utan även en duktig hästmänniska.

Du ska inte bara bli en tävlingsryttare, utan även en duktig hästmänniska.

Ryttarna i elitsatsningen går på naturbruksgymnasiet, som är privatägt och har funnits i nuvarande form sedan 2014, som övriga elever och kan även välja att läsa det som högskoleförberedande. Utöver Tobias Grönberg, som främst ska fokusera på elitsatsningen men även håller lektioner för samtliga på hästinriktningen, finns ett team med instruktörer och yrkeslärare.

Grönberg-tobias4
Tobias Grönberg har bland annat ridit VM i fälttävlan i Aachen 2006. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden