Körning
22 mars 2019 18:28
Ridsportplus

Nedräkning för ny stortävling på Ribersborg

RibbersborgSnart är det dags för Internationell körtävling i Malmö när Ribersborg öppnar upp för ännu en ridsportgren. Kusken och ridsportprofilen Pia Petersson är nöjd: "Det är den gamla tanken om att flytta sportkörningen till publiken och inte tvärtom," säger hon.

Nedräkning för ny stortävling på Ribersborg
Pia Petersson och Ulla Herner är fulla av entusiasm för en internationell körtävling på Ribersborg i Malmö. Här syns nära det blivande maratonområdet. Foto: Bertil Sjödin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ribersborg, Limhamnsfältet, husarernas övningsbana, Ribban. ”Kärt barn har många namn”.  Det stora grönområdet mellan Malmö och havet är en viktig plats. För väldigt många människor. Och hästar.

Hästarna gjorde comeback på Ribban i samband med fälttävlan för ganska många år sedan. Och när Pia såg det var det självklart. OK för terrängritt, hoppning och dressyr men var fanns körningen?
– Vi är några stycken som har diskuterat och planerat det här i många år, menar Pia. Den gamla tanken om att flytta sportkörningen till publiken och inte tvärtom.
– Och efter en rundvandring på området är man frälst.
– Det är ju här vi vill vara!

Inte första körtävlingen

Det är dock inte första gången det blir sportkörning på Ribban. Svenska kuskar har visat vad de kan förr. I småtävlingar och i uppvisningar.

En komplett tävling arrangerades också förra året där Tina Sandquist från Malmö Civila Ryttareförening stod i spetsen för arrangemanget och där det hos samma klubbs ordförande, Bertil Sjödin, väcktes ett intresse för den här sportgrenen så mycket att han i år sitter i högsta ledningen för arrangemanget.

Biträdande tävlingsledaren för årets stora körtävling i Malmö, Pia Petersson, har själv provat på att köra på Ribersborg. Här i en uppvisningstävling för några år sedan. Groomen heter Pontus Bengtsson. Arkivbild: Eva Österlund
Biträdande tävlingsledaren för årets stora körtävling i Malmö, Pia Petersson, har själv provat på att köra på Ribersborg. Här i en uppvisningstävling för några år sedan på bilden till vänster. Groomen heter Pontus Bengtsson. Till höger är kusken Marie Nilsson igång. Foto: Eva Österlund

Det är också Pia, Bertil och tävlingsledare Ulla Herner som suttit i täta möten med Malmö stads representanter när det gäller arrangemanget.
– Aningen trögt i starten, menar Pia, men sedan var det som ”Sesam Öppna Dig”. Malmö stad är verkligen med på det här.
–  Ribban har ju allt. Banorna finns, det är en unik miljö, det är nära för kuskar från kontinenten, publiken kan ta stadsbussen till tävlingen, allting finns där.

Internationell tävling i september

Tävlingen som går den första helgen i september blir alltså internationell med svår och medelsvår klass, för enbet, par och fyrspann.
– Vi bygger sex maratonhinder och använder samma vatten som fälttävlan har, banbyggare blir Kim Andreassen från Danmark, väl känd av svenska elitkuskar.

Pia Petersson har också långt gångna planer på att sätta svenska banbyggare som chefer i varje hinder. För att hålla en extra koll och få även dem delaktiga. Domartrion är utsedd – Nicke Pålsson från Sverige, Jaap Boom från Holland och Jakob Berntsen från Danmark.

Två erfarna kvinnor när det gäller säkerheten, Ingela Andersson och Therese Fritzon, är redan i full gång med att planera hur man på säkrast möjliga sätt ska lotsa ekipage i hög fart mellan maratonhindren samtidigt som publiken ska kunna förflytta sig utan problem. Man räknar med att drygt hundra funktionärer är igång på maratondagen.

Maximalt 80 starter

Många vill köra häst på Ribban. Pia och hennes kolleger i tävlingsledningen har dock satt ett tak på 80 starter. Från children, juniorerna, young drivers och parakuskar till seniorerna.

4.Parkusken Marie Nilsson i aktion på Ribban.
Pia Petersson ser fram emot den internationella körtävlingen på Ribersborg i Malmö. Den här gången ska hon inte köra själv utan vara biträdande tävlingsledare. Arkivbild: Eva Österlund  Foto: Eva Österlund

Pia är laddad inför den här tävlingen. Äntligen blir det av.
– Det är otroligt roligt att jobba med det här, det känns som om det inte finns några begränsningar.
– Och extra roligt är det enorma intresse för arrangemanget. Dagligen anmäler sig hästfolk från hela landet som vill hjälpa till. Förr oss som var med i Stockholm på det första gemensamma världsmästerskapet i början på 90-talet så är det lite samma stämning man upplever nu.

Ska bli en supersuccé

Körningen på Ribban är alltså redan igång. Pia och övriga har till och med börjat blicka förbi tävlingen i september. I framtiden kan det handla om ett Europamästerskap för ungdomar, man har också funderat runt ett världsmästerskap. Men, först ska årets tävling bli en supersuccé.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden