Körning
1 juli 2018 13:10

Succé för sportkörningen på Ribban nära Malmö city

Första ekipage gick ut 8.00 och sedan var det full fart hela dagen innan prisutdelningen drog igång vid 17-tiden. Första kompletta körtävlingen på Ribersborg i Malmö blev en succé – har sportkörningen hittat en plats som på sikt kan locka storpublik?

Succé för sportkörningen på Ribban nära Malmö city
Victoria Persson tog andraplatsen i maraton i den medelsvåra ponnyklassen. Ponnyn Urby ångar på i dammet på ”Ribban”. Foto: Eva ÖSterlund

Drygt 30 kuskar kom till start, från lätt till medelsvår klass och många fina körningar blev det trots en tuff värme och ganska så mycket damm i de två maratonhinder som fanns i de permanenta banorna på området.

Många som aldrig sett en körtävling förut stannade till och kollade och hängde kvar.
– Härligt med så många olika typer av hästar samlade på samma plats, vi äskar ju hästar och få se dem så här var ju fantastiskt, menade ett gäng i kanten av maratonbanan.

Snabbt fullt

Att köra häst nästan mitt i stan lockade många och startlistan blev snabbt full. Det fanns till och med en reservlista men tävlingsledare Tina Sandquist  menade att ett trettiotal starter var vad man kunde klara av så här första gången på en ny plats.

Först ut var de som körde Clear Round, lätt B och här hade Willands Ida Skoog bästa resultatet med Krokstorps Mr Jesse James. En ardenner som var helt med på noterna i hindren. Fint kört!

5. Ida Skoog
Ida Skoog med Krokstorps Mr Jesse James. Trevligt ekipage i lätt klass. Foto: Eva ÖSterlund

Kvinnorna dominerade nästan total bland kuskarna den här gången men i lätt A, klassen för häst var det Ebbe Toresson och Peter Wennström som gjorde upp om totalsegern. Som denna gång till Peter och hästen Excellent. Ebbe fick nöja sig med seger i maraton den här gången.

Juniorer på plats

Många juniorer ställde upp på ”Ribban”, kul för en sport som ibland närmast  ”dödförklaras” av många men som med många nya duktiga ungdomar säkert har en god framtid. Som till exempel Mimmi Olskims, Catja Lage, Esther Fagerlind i lätta klasser och Victoria Persson i medelsvår

I den medelsvåra klassen, enbet, ponny, tog Johanna Nilsson ledningen direkt med nya stjärnan Stackarps Jalisco – en new forest med superfina rörelser, poängen blev utmärkta 37,60. Tvåa här var Christina Aronsson som den här säsongen tävlar med några av Sveriges mest rutinerade russ.

1. Christina
Christina Aronsson och Slåttergubbens Rufus på väg mot seger i maraton på Ribergsborg i Malmö. Groom är Ella Rylander. Foto: Eva ÖSterlund

De kördes tidigare av elitkusken Ewa Nowén men Christina, en av våra landslagskuskar, förvaltar dem mycket väl. I Malmö körde hon Slåttergubbens Rufus till en andraplats i dressyr och seger i maraton och precision.

Gick omkull

Av det blev det en andraplats totalt, inte många poäng efter totalsegraren Johanna Nilsson och Jalisco. Det ekipaget gick faktiskt omkull på väg ut från sista maratonhindret. Snabbt upp igen och ingen var skadad. Ponnyn kollades direkt efter målgång av veterinär på plats, inga problem och Johanna var dagens segrare trots incidenten.

I klassen för ponny, par tog Hanna Holstein och hennes shetlandspar kommandot direkt. ”Grabbarna” var med henne hela vägen, supersnabbt men kontrollerat ändå, härligt att se och en totalseger till detta härliga team.

I den medelsvåra hästklassen gjorde Pernilla Wigren och hennes frieservalack Fedde fan Moskou något av en comeback på tävlingsbanan. Det gick fort i maraton vilket det alltid gör när Pernilla är igång och i dagens tätaste dammoln vann hon maraton i gammal god stil.

Totalsegrade gjorde dock Lotta Elgemark och Ismita som efter en superfin dressyr hade råd med några straff i precisionen men ändå kunde hålla undan och vinna klassen.

Premiärarrangemanget på Ribban fick massor med beröm och nu hårdnar trycket på arrangörsklubben MCR – för det finns många fler som vill tävla här nästa år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden