Distansritt
17 november 2016 09:38

Stopp för svenska distansryttare i Saudi

Svenska Ridsporförbundet sätter stopp för distanstävlan i bland annat Förenade Arabemiraten. De kommer inte att utfärda några letter of permissions för att nationell tävlan där under resten av säsongen 2016-2017.

Stopp för svenska distansryttare i Saudi
Svenska Ridsportförbundet säger nej till nationella distanstävlingar i det som i tävllingskretsar brukar kallas för G7-länderna. På bilden syns VM-ryttare i Normandie.

Skandalerna har avlöst varandra och efter många uppmärksammade händelser i några av de största distansritt-länderna har SvRF tagit ett beslut. De har, liksom de andra nordiska länderna, bestämt sig för att inte utfärda dispenser (letter of permission) för tävlingar i Grupp 7-länderna.
– Bakgrunden är händelser vid tävlingar i dessa länder som i högsta grad strider mot svensk uppfattning om hästens välfärd och en värdig behandling av hästar, skriver SvRF på sin sida.

Beslutet har tagit gemensamt inom de nordiska länderna och gäller exempelvis Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
– För att visa att Sverige har ett gott djurskydd och att svenska ryttare behandlar sina hästar med stor omsorg har Sverige beslutat att inte anmäla svenska ryttare till tävlingar i dessa länder på lånade hästar som de inte tidigare ridit, skriver SvRF vidare.

Beslutet innebär att inga dispenser för starter med lånade hästar i G7-länderna ges förrän dessa länder har visat att ett gott djurskydd finns för hästarna vid tävlingarna. Om en ryttare med svensk licens ändå startar på en nationell tävling ett i G7-land kan denna komma att anmälas till Disciplinnämnden.

Till internationella tävlingar i samma länder kan ryttare som själva kvalificerat sin häst dock anmäla sig. Förbundet uppger också att uttagningar till inbjudningstävlingar beslutas av Svenska Ridsportförbundets sportavdelning/sportchef.

Lista över Grupp 7-länderna

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar