Sverige
7 april 2016 09:00

Nervsjukdom upptäckt i Dalarna

Flera hästar på Naturbruksgymnasiet i Rättvik har fått nervsjukdomen Polyneuropati. Sjukdomen har också bekräftats i ett annat stall i Dalarna.

Nervsjukdom upptäckt i Dalarna
Emma Ristolainen, elev vid Naturbruksgymnasiet i Rättvik, ger massage till en av de sjuka hästarna.

Polyneuropati är en relativt ovanlig sjukdom och har förekommit i Norden sedan 1990-talet. Symptomen är att hästen blir svag i musklerna och kotar över på bakbenen. En del trampar över på kotledens framsida i flera steg. Vissa hästar kan få svårt att resa sig och de som drabbas värst blir liggande och måste avlivas.

Hur många av de 30 hästar som drabbats av sjukdomen på Naturbruksgymnasiet i Rättvik vet man ännu inte, men skolan ingår nu i en forskningsstudie för att man ska få veta mer om den relativt okända sjukdomen.

Till exempel vet inte forskarna vad som orsakar Polyneuropati, men klart är att den inte smittar. Det finns heller ingen medicinering som kan ges för att förbättra tillståndet utan sjukdomen läker ut av sig själv. Det kan ta ett par månader upp till ett år i enstaka fall innan hästen är helt återställd. Viktigt är att hästen måste få ta det lugnt under sjukdomsperioden och inte behöva anstränga sig. Stress och trötthet förvärrar symptomen.

De sjuka hästarna i Rättvik påverkar förstås både ekonomin och utbildningen på skolan. Till exempel har man fått lägga in mer sjukvård i hästprogrammet och eleverna får lära sig massage.

– Det är tråkigt att hästarna är sjuka, men vi får ju göra det bästa av situationen, säger eleven Emma Ristolainen till P4 Dalarna.

Här kan du lyssna på ett inslag får P4 Dalarna om sjukdomen i Rättvik:

Här kan du läsa mer om Polyneuropati.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-