Sport
27 november 2016 16:30

Isabell etta – Patrik populär tvåa

Top-notch underhållning bjöds det på i Top Stars küren inför stor publik. Isabell Werth tog hem segern med Johnny medan Patrik Kittel och Deja fick publikens högsta procent och blev tvåa. Tre ritter över de 80 procenten gav en härlig final. Och bilen, den fick Isabell!

Isabell etta – Patrik populär  tvåa
Isabell Werth gav fem stjärnor av fem möjliga till Top Stars konceptet i Friends Arena. - Den här tävlingen har allt vi ryttare vill ha, sa hon. Mikael Persson/STELLA PICTURES

De nio ekipagen i Top Stars finalen rider alla om verkligt fina priser med en total premie i klassen på rejäla 57 000 euro. Att sen arenan är välfylld med en entusiastisk publik och förutsättningarna för hästarna är verkligt bra skaver inte utan bidrar till feststämningen. 


Först upp på dansgolvet var Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 med sin fina nya kür som de debuterade med den äran i Odense i oktober. Då var det inomhus-premiär för hingsten, en uppgift han klarade med MVH. Här i Friends är det inte annorlunda, Rose och Zuidenwind ser verkligt fina ut tillsammans men lite för bra blev det i en travsluta som fick galoppinslag. Koreografin har hög svårighetsgrad och Zuidenwind glänser i piaffpiruetten och en andra sluta till höger i passage går bra. En riktigt kaxig avslutning i piaff dessutom, det här blir så bra med puts.
– Så här ska kür vara, en liten resa där musiken följer hästen, där har Rose lyckats väl. Han är bättre i passagen i dag, mycket energi är ett lyxproblem, synd på slutan men ett svårt bra program, sa Pether Markne.
Publiken delade via sin egen bedömnings-app Spectator Judging ut 73,287 procent, officiellt resultat 72,575 procent.


I Grand Prix-ritten hade Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq en jobbig resa när hästen inte alls svarade och var sig lik. 
– Han var inte med mig mer än då och då, vet inte riktigt vad som var galet, får helt enkelt försöka igen och känna av, sa Mads under kvällen.
Musiken är en ganska rockig mix med en hel del elgitarr. Jimmie Choo Seq ger mer sitt vanliga intryck idag, en härlig ökad skritt genom kroppen på böjt spår visar fin  lösgjorhet. En variant på saxen går över i piruett, de tvära galoppslutorna flyter fint idag. Piruetterna är dock lite både och, några bra andra lite svepande, exponerade framför C. Men många många gånger bättre än i Grand Prix-klassen.
– Otrolig skillnad mot igår, idag måste Mads ha haft fin uppförsbacke känsla. Stora fina byten och allt är bättre än igår, sa Markne.
Publiken förhöll sig lite njuggare och gav 72,458 procent, officiellt resultat 71,875 procent.


Vita vackra Rustique och Mai Tofte Olesen dansade till pompös filmmusik från The Long Road Back som underströk det lite drömska uttrycket hela ekipaget har. Rustique är vit, söt och stilig på samma gång, han ser ut att vara en underbar individ. För att vara första säsongen i Grand Prix är küren säker även om en del ettor blev jämfota. Travprogrammet är generellt sätt bättre som för så många.
– Jag tittade mest på Mais fina ridning, föredömligt och klassiskt, väl avvägt. Hästen var lite mer energisk idag, lite öppen i formen men har en härlig inställning, kommenterade Markne.

Den 266 personer starka läktarexpertisen delade ut via appen ut hela 76,203 procent, domarna höll sig till 73,235 procent i sig ett personbästa för Mai och Rustique i CDI5*-debuten.


Det går alltid att räkna med Tinne Vilhlemson Silfvén när det gäller kür för dagen med Paridon Magi och It’s Broadway-küren. Smittande musik och alltid härlig ridning. Paridon fyller idag ut Favourites gamla kürmusik bra, faktiskt bättre. Valacken har en härlig aktion i passage och piaffpiruetter. De gjorde fina serier på de spännande linjerna som alltid finns i kürer med signatur trion Tinne-Lussan-Cees Slings. Ett program på ekipagets bästa förmåga helt klart.
– Det svängde till ordentligt, programmet, ryttarinnan och hästen var i fantastisk form idag. Idag imponerade hästen i piaff och passage, otroligt roligt, sa Markne.

Publiken gick all-in och delade ut över 79 procent, domarna hängde på med en bit över 78 procent, ny ledning. 


En målmedveten 24-åring som följer sina drömmar är Cathrine Dufour och hennes Atterupgaards Cassidy, ett riktigt radarpar tillsammans. Hon rider till ett specialkomponerat program och detta är bara tredje gången hon visar upp det. Cassidy är en spänstig häst och piaff och passage är idag riktigt bra. Parat med Cathrines mjuka ridning är det en härlig upplevelse att se. En verkligt klassisk silhuett och musiken understryker fint Cassidys mekanik hela vägen igenom. 
– Det är så här det ska vara i dressyr, en dynamisk häst, som har fin kontakt. Jag har bara njutit hela rundan, Cathrine gör så många fina övergångar och det är fantastiskt fin ridning och hästen har härlig mekanik, kommenterade Markne.

Publiken uppskattade inte ritten fullt ut utan gav 75 procent men domarna såg den rätta kvalitén och delade ut 79,125 procent, temporär ledning.


Arrangör, kommentator, agility-förare och ryttare – Patrik Kittel har ett digert schema i Friends. Nu rider han och Deja till en omarrangerad Stevie Wonder-kür. Alla rättighetsproblem är utklarade och nu kan Kittel använda ”Isn’t she lovely”-küren fullt ut. En svår koreografi med många växlingar och musikmarkörer, skulle Patrik bli efter syns det omedelbart. En travskola fick en 10:a, så härlig gest var det i rörelsen och fint flyt. Så karaktäristiskt för Patriks kürer att i ettorna så stampar Deja ifrån exakt i takt med musiken. Sista linjen klappar hela arenan med i takt, en helt underbar inlevelse med häst och ryttare.
– Det vi har sätt ger betyg 10 på Patrik, jag har bara stirrat på hästens mun och form. Han sitter helt stilla och kan behålla samlingen hela tiden med rätt form, jag är så imponerad av hans ridning, sa Markne.

Publiken gick i taket med 82 procent och domarna delade ut fina 80,825 procent.


Det kan inte vara lätt att komma in efter en populär hemma-ryttare men Jessica von Bredow Werndl har suveränt tävlingsfokus och lotsade härliga Zaire-E in på banan. Hon rider till klassiska toner från 50-60-70-talet med en klar vink i ledmotivet ”Magic Moments”.  De börjar i ett starkt piaff och passage mönster där stoets lediga elegans och lätthet accentueras. Det är alltid kaxigt att göra piaff mitt framför domare C men Jessica har mycket att visa upp. I galoppdelen är musiken vacker men stämmer inte riktigt lika bra. Zaire har ännu mycket korta byten med liten gest och glänser mer i ökad galopp. Jessica får publikens applåder innan målgång och faller sin Zaire om halsen.
– Jag är så förtjust i det här ekipaget, jag bara njuter. Allt kommer så lätt ur henne, hon kan både bli kvick och slappna av, för mig är detta ett fantastiskt ekipage, sa Pether Markne.

Publiken delade ut 78,526 procent men domarna gav 80,225 procent och det är första gången ”Jessie” och Zaire är över 80 procent. 


Diederik van Silfhout och Arlando N.O.P har ett häftigt musikval med otroligt accentuerad takt parad med dramatisk musik, specialarrangerad för dem. Han börjar med hingstens styrka, piaff och passage med härligt lyft. Deras travskolor är otroligt eleganta men musikn understryker nästan spänningen i skritten snarare än att hjälpa till, ren men kort. Arlanda väntar bara på att få jobba mer, göra något annat, till exempel en härlig galoppökning ner i en piruett framför Gustaf Svalling på C. Serierna gör Diederik på en lång böjd linje längs långsidan, svårt och intrikat, kräver en liksidig och jämnt jobbande hingst – och det har han. Arlandos uppsyn är verkligen ”vad mer kan jag göra, vad vill du, vart ska vi nu”, en härlig attityd till en uppgift han älskar. 
– En häst som är otroligt rörlig och är väldigt ambitiös, idag var det en bättre runda än i kvalet. Riktigt stor skillnad, skritten är en svaghet och blir kort men han har många highlights och sätter knappt en hov fel, kommenterade Markne.
Publiken delade ut 78 procent och här var det officiella resultatet nästan identiskt, domarna gav 78,275 procent.


Så var det då Isabell Werth med Don Johnson alias ”Johnny” som visade hur otroligt taggad han var redan när de red runt banan. Johnny har spelat Isabell spratt många gånger.
– Det är ett år sedan vi red den här küren nästan, vi får se om han kommer ihåg sina bästa stunder med den, kommenterade hon inför starten.
Det är klassiska brittiska toner, en pompös musik som världsettan och hennes Johnny klarar att fylla ut. Styrkan hos Isabell ligger bland annat i hög svårighetsgrad, otrolig precision och många övergångar, väl igång levererar Johhny md den äran. Galoppen rids till rösten av en annan bad boy som sedan länge är borta – Freddie Mercury i Queen. Ett vackert program att förlora sig i av ren beundran, detta är dressyrdans. 
– Det här är en av mina absoluta favoriter, vilken ökad galopp, vilka piruetter. Johnny var lite mer på trycket men oj så bra, man måste satsa för att vinna, sa Markne.

Publiken ville se en svensk seger och gav ”bara” 81,987 procent, domarna bestämmer och gav 82,575 procent och världsettan Werth vinner.

Resultatet i en högklassig final blev Isabell Werth, Patrik Kittel och Jessica von Bredow-Werndl från etta till trea.

Resultat

Missat något från Friends Arena? Lugn, du hittar det här.

Foto: Mikael Persson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden