Världen
11 januari 2018 16:08

Norsk ridsport riskerar förlora miljonbelopp

Slutsponsrat(uppdaterad 15/1) I flera år har Kristin Andresen och hennes familj sponsrat det norska ridsportförbundet med miljonbelopp. Men Andresen är missnöjd med hur förbundet arbetar med sin rekrytering och har nu meddelat att det är det är slut på hennes sponsring.

Norsk ridsport riskerar förlora miljonbelopp
Kristin Andresen har meddelat att hon slutar sponsra det norska ridsportförbundet (arkivbild). Foto: Kim C Lundin

Uppgifterna kommer från den norska webbsidan Dressur så klart. En inledningsvis traditionell och till synes oskyldig intervju med ridsportprofilen Kristin Andresen avslutas med att Andresen frispråkigt berättar vad hon tycker om det norska ridsportförbundets (NRYF) sätt att arbeta, och att hon inte längre är intresserad av att bidra med sina pengar dit.

Det är via familjeorganisationen FERD som sponsorpengarna delats ut. I artikeln uppges att FERD sponsrat ett flertal stora clinics, tävlingar, championat, cuper och mästerskap i Norge, bland annat de norska mästerskapen och aktiviteter under det stora evenemanget AEG.
”Men nu har jag förvarnat förbundsstyrelsen och administrationen om att det är slut”, säger Kristin Andresen till Dressur så klart.

Andresen deklarerar i intervjun tydligt vad hon tycker om hur det rekryteras till förbundets organisation, träningsverksamhet samt till kommittéer och andra utskott. Hon menar att de som blir utvalda är vänner och familj till dem med höga positioner.
”Det sker ingen reell värdering av sökande och deras kompetens”, säger Andresen, som efterlyser nytt blod i förbundet.
”Nya tankar och idéer är jag säker på skulle ge resultat på många fronter”.

Artikeln på Dressur så klart publicerades först den 8 januari. Kort därefter togs den bort – för att åter publiceras på den 9 januari. Kristin Andresen skriver på sociala medier att artikeln avlägsnades från Internet efter påtryckningar NRYF.

Tore Sannum, ordförande i Norges ridsportförbund, fick även han komma till tals i hos Dressur så klart när artikeln återpublicerats. Där framför han å förbundets vägnar sin tacksamhet för Andresens sponsring genom åren.
”Vi har ingen översikt över beloppet eftersom FERD har valt att betala ut beloppen direkt till ridklubbarna och arrangörerna”, säger Tore Sannum.

När Tore Sannum får frågan om Andresens uppgifter kring rekryteringen stämmer, svarar Sannum att de självklart inte gör det.
”Vi har under de senaste åren arbetat med att göra processerna mer öppna för att förhindra att sådana här uppfattningar eller myter uppstår”, säger Sannum, som berättar att han vill hålla den informella maktstrukturen borta.

I Norge är Kristin Andresen en mycket stor ridsportprofil, främst inom dressyren. I Sverige är Kristin Andresen mest känd som hingsthållare och ägare till Hesselhøjs Donkey boy, Romeo och Belamour. Dottern Alexandra har tagit flera hästar med sig till amerikanska Wellington för tävling denna vinter. Ridsport har dessutom vid flera tillfällen skrivit om Kristins tvist gällande köpet av hingsten Handsome O

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden